Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Nažalost, postoji još jedan problem – veličine. Razočaravajuće je koliko malo brendova misli na žene koje nemaju manekensku građu, da li zbog sopstvenog imidža, da li zbog toga što ne žele da rade sa mahom nepoznatim, plus-size modelima – je li, to verovatno nije kul. Pa ipak, praznina se mora ispuniti jer je realno da svaka žena, bez obzira na građu, želi da se obuče lepo, da izgleda lepo i da se tako i oseća. Upravo zato što ova praznina mora biti popunjena, industrija mora da se okrene novim imenima, i to pre svega ženskim brendovima, koji razumeju važnost raznovrsnosti i koji se ne plaše da krenu u tom pravcu. Universal Standard (pletivo) ili Lauren Chan (artistički plus-size sakoi lansirani prošle nedelje) odličan su primer na koji način svi brendovi treba da razmišljaju – ako ne zbog neke društvene odgovornosti, onda bar zbog prodaje.

Kim Shui, koja dolazi iz Milana, takođe odgovara na potrebe modnog tržišta za raznovrsnijim veličinama. Njen brend je izuzetno popularan na Instagramu (najviše zbog divnih haljina od velura i svile) i iako ima mušterije kao što su Kylie Jenner, Halsey i Barbie Ferreira, savršeno je svesna toga da mora da ode i korak dalje i ponudi isto, u većim veličinama, ali jednako lepo i atraktivno, što kao što vidiš, nije nimalo nemoguće.

View this post on Instagram

Multi dye shirred dress ✨

A post shared by KIM SHUI (@kimshuistudio) on

Ali, ni ovde nije kraj nedostacima nedelja mode i industrije generalno. Na pistama ne da ne vidimo raznovrsnost u veličinama kolekcija, već ne vidimo ni raznovrsnost u pogledu starosti modela, što je svakako još jedan od stereotipa koje moda danas tvrdoglavo održava. Čak dve godine pre nego što je Michael Kors na pistu izveo Patti Hansen i Pat Cleveland napravivši veliki “bum”, Hillary Taymour koja stoji iza brenda Collina Strada se na svojim revijama ozbiljno poigrala demografijom – posvetila je pažnju starijim umetnicima, plesačima, aktivistima, a čak je i mame svojih prijatelja izvela na pistu. Za ovu godinu je najavila i “Krstaški rat” u pogledu održivosti (koja je trenutno još jedan “gorući” problem) zbog čega će se njena revija održati na – pijaci!

View this post on Instagram

LOOK 3 SS2020 @charlieengman we did it ilysm

A post shared by Collina Strada (@collinastrada) on

Još neki od održivih brendova koji polako ali sigurno zauzimaju svoje mesto u industriji su i Chromat (iza kog stoji Becca McCharen-Tran), koji se zalaže za odgovornost u svakom smislu i čiji komadi dolaze u najrazličitijim veličinama, a izrađeni su od recikliranih materijala (zapravo ribarskih mreža od kojih su očišćeni okeani!) koji se dalje mogu reciklirati do beskonačnosti, bez gubitka kvaliteta.

Duncan, brend iza kog stoji Michelle Duncan, prati sličnu filozofiju. Dizajnerka ističe da želi da njeni komadi budu od zaista održivih materijala, kako bi podržali lokalnu ekonomiju i naravno trajali zauvek. Kako kaže Michelle: “Održivost ne trebalo da bude u trendu. Održivi komadi bi trebalo da vam budu kao oklop. Nosite ih jer vas čine jakim, a snaga nije stvar jedne sezone. Snaga je za zauvek.”

Upravo ovo “zauvek” je nešto na šta se dizajnerke u poslednje vreme fokusiraju. Carly Cushnie, Mansur Gavriel, Rosie Assoulin, Zero Maria Cornejo, samo su neke od žena koje se u svom dizajnu okreću trajnosti i večnosti, odustajući od trendova zarad umetničkih materijala, bezvremenih silueta i priča koje su toliko posebne i dinamične da prevazilaze jednu sezonu. Što bi Tracy Reese rekla za svoju novoobnovljenu kolekciju: “Ne želim da kupite nešto od mene i da se onda od toga umorite. Želim da kupite nešto od mene i da to postanite deo vas.”

View this post on Instagram

Hope for flowers means… . . @hopeforflowersbytracyreese is a perennial, mindful, elegant. Names to embody my hopes for the future of the planet, the collection nurtures the environment because it is made to last, year after year. . . How often do you wear something for a season and the color of the garment fades after a few washes or the garment falls apart? Often that worn garment ends up in a landfill. Fast fashion has created a toss away once worn model that is detrimental to our planet. I wanted to create clothes that would help stop this cycle of waste. We must learn to be good stewards to our planet and not take its bounty for granted. . . This dress is designed to fit multiple sizes. We can’t wait to wear it to a picnic this Summer! If you are in the Detroit area stop by @detroitisthenewblack to check out this dress. . . . #hopeforflowers #tracyreese #tracyreesedress #detroit #flint #sustainable #sustainablefashion #sustainabledesign #sustainablefabric #designeratwork #newcollection

A post shared by Tracy Reese (@tracy_reese) on

I, sve ovo nas ponovo dovodi do Rihanne, ali i Batsheve Hay. Iako se u suštini razlikuju u svom radu i dizajniranju, obe pristupaju ženskom telu na nov, osvežavajuć, pozitivan način, stvarajući komade u kojima se osećamo dobro i koje zaista želimo da nosimo zauvek – a možda i prenesemo na novu generaciju, ko zna!

Sve u svemu, budućnost Nedelje mode, ne samo u Njujorku već i u drugim modnim prstonicama, zaista jeste na ženama. Na osnovu svega navedenog, prognoze jesu optimistične po pitanju toga da će moda najzad postati fer, inkluzivna i održiva, a samim tim i svakako lepša i smislenija. Opet, ne možemo očekivati rezultate preko noći; sve ove žene možda prave male korake, ali je reč o koracima koje su i te kako značajni, dugoročno gledano. A inspirisane njima, i same možemo da unesemo male, ali značajne promene, počevši od toga da pažljivije biramo ono što nosimo, pa sve do toga da najzad zavolimo sebe takve kakve jesmo jer je osećaj koji imamo u sebi taj koji “nosi” modu, trendove, sve ono što je spolja. To je odgovornost koju dugujemo. Svetu. Sebi.

Naslovna fotografija: instagram.com/khaite_ny

Ivana

Editors choice