Da li možeš da spavaš sa čašicom?

Naravno. Čak i moram da na pomenem da su mi noći postale bezbrižne otkad koristim čašicu. Ranije, sa ulošcima je uvek bilo da moram da se okrećem na levi i desni kuk, pa i da se ukočim u toku spavanja i da moram da pazim kako ću da se okrećem. Sada toga više nema.

Uvek sam imala vrlo obilne menstruacije i često se dešavalo da mi procuri kada nosim uložak. Sada se to znatno ređe dešava i u tom smislu me je čašica spasila. Spavam mirno i nemam taj strah kada pođem negde da će mi procureti.

Da li možeš da imaš seks sa menstrualnom čašicom?

To baš i nije preporučljivo. Postoje jednokratne menstrualne čašice (ne znam da li se mogu naći u Srbiji) koje su znatno tanje od običnih i koje možeš koristiti prilikom seksa. Njihova dobra strana je što seks neće biti “neuredan” i ne moraš se plašiti da li će biti fleka od krvi. Moram da napomenem da čašica ne može da te zaštiti od neželjene trudnoće.

Što se tiče običnih čanica koje se mogu koristiti godinama, nemoj ih koristiti prilikom seksa, jer neće prijati ni tebi, ni partneru.

Negativne i pozitivne strane čašice

Od negativnih strana bih izdvojila najpre da nisu tako jednostavne za korišćenje kao ulošci koje samo zalepiš i to je to. Za korišćenje čašice moraš da naučiš kako da je staviš, izvadiš, moraš malo da upoznaš svoje telo. To sve ide brzo i već posle nekoliko menstruacija nećeš imati nikakav problem sa umetanjem.

Negativno je to i što ako izabereš pogrešnu čašicu – to će biti propala investicija, a skuplje su od tampona i uložaka. Zato je bitno da se dobro edukuješ o tome koja je prava čašica za tebe.

Takođe, čašice mogu biti i nešto skuplje, što može biti problem ako ne možeš da izdvojiš toliko novca. Uzmi u obzir da je čašica investicija i kad je kupiš mirna si što se tiče uložaka i tampona nekoliko narednih godina. U tom smislu ćeš sa čašicom uštedeti, iako ti je možda skupo.

Ono što bih još da napomenem jeste da, kada izađeš sa čašicom, obavezno ponesi flašicu sa vodom. Nemaju svi javni toaleti umivaonik pored WC šolje, pa da čašicu možeš da opereš na licu mesta. Zato nosi flašicu vode da bi mogla da ispereš čašicu iznad WC šolje. Znam da nije baš najzgodnije, ali kada isprazniš čašicu bićeš mirna nekoliko sati, čak i kad ti je drugi dan menstruacije.

Pozitivnih strana ima mnogo. Prvo, menstrualna čašica skuplja više krvi od uložaka i tampona. Na to mislim kada kažem da me je čašica spasila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I N S I D E (@insideout.pg)

Drugo, čašica ne upija krv, nego je skuplja. Ona u veoma retkim slučajevima izaziva alergije, daleko ređe u odnosu na uloške i tampone. Dakle, ovo je vrlo efikasno rešenje što se tiče higijene.

Treće, možeš da plivaš sa čašicom. Prošlog leta sam išla na more baš kad sam dobila menstruaciju. Da nisam imala čašicu, poropustila bih nedelju dana, srećom – to se nije desilo. Ne moraš da brineš, ništa se nije pomerilo, nije procurelo.

Četvrto, nema ocrtavanja uloška. Sa menstrualnom čašicom možeš da obučeš uske pantalone, suknje, haljine i da se ništa ne ocrtava, zato što ti uložak ne treba. Možeš za svaki slučaj da nosiš onaj mali dnevni.

Peto, čašica je udobna. Ponavljam, ako osećaš čašicu u sebi, znači da je nisi dobro stavila ili da ti ne odgovara. Posle trećeg dana menstruacije se ne setim ni da je imam. Toliko mi se puta desilo da legnem da spavam i onda moram da ustanem jer sam se setila da nisam ispraznila čašicu. Nema šta da te podseti na menstruaciju, jer nema krvi kao sa uloškom, nema končića kao sa tamponom, ne osećaš ništa. Toliko sam se jednom zaboravila da sam otišla na brazilsku depilaciju sa menstruacijom. I ništa se nije desilo. Milina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Socialadm (@socialadm)

Šesto, nema neprijatnih mirisa. Dok nisam počela da koristim čašicu nisam ni znala da menstrualna krv nema nikakav miris, jer na ulošku i te kako ima, naročito leti. Stvar je u tome da krv oksidira kada dođe u dodir sa vazduhom, pa onda počne da se oseća. 

Sedmo, možeš da meriš koliko krvi izlučiš u toku menstruacije. Pojedinim ženama je zbog zdravstvenih razloga potrebno da znaju koliko je obilna njihova menstruacija, a sa čašicom ćeš tačno znati koliko, pogotovo ako se odlučiš za onu čašicu koja na sebi ima mericu. Fun fact: tek sa čašicom sam uvidela da u menstruaciji ima najmanje krvi. Krv padne na dno, ostatak je providna ili beličasta sluz.

Osmo, čašica je eco-friendly rešenje. Ne treba da zanemarimo ni koliki uticaj ulošci i tamponi koji su jednokratni zagađuju planetu. Čašica to bitno smanjuje.

Naslovna fotografija: instagram.com/ecofemme

Jovana Petković

Comments