Na konferenciju Money Motion dolaze predstavnici HNB-a, vodećih regionalnih banaka i tehnoloških lidera te investicijskih fondova i udruženja

Kupovina mobilnih bonova putem m-banking aplikacije, primena generativnih AI rešenja kako bi sprečili značajno više kartičnih napada, povratak Bitcoina i rušenje vlastitih rekorda vrednosti pa i dating aplikacija koja povezuje ljude temeljem njihove kreditne sposobnosti. Ovo su samo neke od vesti koje su obeležile prva tri meseca FinTech sveta ove godine.

No, pred industrijom su brojni izazovi. Početkom sledeće godine na snagu stupa nova regulativa DORA – Uredba o operativnoj otpornosti za finansijski sektor kako bi se postavili još viši standardi sigurnosti digitalnih rešenja u susret kibernetičkim rizicima. Krajem prošle godine započela je pripremna faza za implementaciju digitalnog eura koja će trajati dve godine, a uključivaće razvoj i testiranje tehnoloških rešenja. Ruku pod ruku s ovim temama dolazi i pitanje budućnosti novca kao takvog i je li tokenizacija realno rešenje za razmenu vrednosti u tradicionalnom finansijskom sistemu te koja je uloga banaka u takvoj stvarnosti i šta danas čine da bi ostale relevantne za svoje korisnike.

MoMo2024 Naslovni vizual 1 Money Motion 2024: Šta se događa s bankama, hoće li tokeni zameniti novac i kako se zaštititi od rizika?

Odgovore na sva ova pitanja očekujemo na najvećoj FinTech konferenciji u regiji. Money Motion 2024 – uz potporu Nexija, OTP banke, Mastercarda, ASEE-a i Monrija – održat će se 21. i 22. marta na Zagrebačkom Velesajmu. Tokom dva dana više od 80 stručnjaka izmeniće se na tri pozornice, a 2000 učesnika imaće priliku, osim vrhunskih predavanja, obići čak 30 prezentera u expou, uspostaviti nove kontakte i dogovore u obeleženim prostorima za networking za koje se pobrinuo House of Blockchain – jedinstveni prostor u Zagrebu za web3, kripto i blockchain entuzijaste gde se mogu sresti, sarađivati i zajednički raditi na projektima koji će oblikovati budućnost digitalne ekonomije.

Nadalje, posetioci će se moći odmoriti u MoMo Loungeu i Food Courtu uz ukusne zalogaje. Na tim će se lokacijama dnevni program u popodnevnim satima pretvoriti u MoMo Mingle uz hranu i piće te DJ Pips i DJ LukadeLux. Legendarni završni party u petak vraća se u popularni zagrebački Peti Kupe uz DJ Pytzek i DJ Ivna Ji.

Konferenciju će otvoriti vrhunska Anna Maj, vodeći glas na FinTech sceni, a otkriće nam na koji način najnovije tehnologije menjaju ceo ekosistem plaćanja. Na glavnoj će pozornici kibernetičke rizike raspraviti i definisati panel koja okuplja čak šest vrhunskih stručnjaka iz tog područja – Florian Jensen, Paul Moreno (Catawiki), Vlatko Čanev (NLB DigIT), David Capezza (Visa), Belma Ohranović (Raiffeisen BANK BH) i Viktor Olujić (ASSE Croatia). 

Jesu li banke i FinTech firme i prijatelji i neprijatelji ili pak potpuni stranci, raspraviće Balázs Békeffy (OTP banka), Christoph Schoefboeck (Erste banka), Mario Žižek (Addiko banka), Goran Varat (Podravska banka) i Irina Bručić (Nexi Hrvatska). Jutarnju kafu na pozornici s guvernerom Borisom Vujčićem popiće Božidar Pavlović, a jesu li stablecoinovi budućnost novca otkriće Nadiem Sissouno iz MentoLabsa i Nikola Škorić iz Electrocoina.

Zanimljiv deo programa svakako će biti i takmičenje obećavajućih startupova iz čak 12 zemalja, koje će se održati na Startup pozornici tokom prvog dana konferencije, a nagrade – od novčanog fonda u vrednosti od 10.000 eura do dodatnih nagrada Infobipa i Microsofta – biće dodeljene na kraju drugog dana konferencije na glavnoj pozornici.

MoMo2024 Key Visual Money Motion 2024: Šta se događa s bankama, hoće li tokeni zameniti novac i kako se zaštititi od rizika?

Kako je Money Motion upravo odraz zajedničkog napretka FinTech zajednice, smatra Gea Kariž, direktorka Mastercarda u Hrvatskoj koji Money Motion takođe prati od samih početaka: “Nas u Mastercardu duboko je inspirisao nivo angažmana, inovacija i saradnje koju smo prošle godine doživeli u Laubi. Uzbuđeni smo što ćemo na toj osnovi i ove godine dalje istraživati teme inovacija i budućnosti digitalnih plaćanja. Budući da smo u središtu tih razgovora, nastavljamo oblikovati i biti oblikovani tehnologijama plaćanja – i pritom osiguravamo vrednost i potrošačima i našim partnerima.”

Uz organizacijski tim konferencije još od prošle godine stoji i OTP banka čiji će predstavnici u ovogodišnjem programu naglasiti važnost prihvatanja tehnoloških napredaka za razvoj i relevantnost banaka krajnjim korisnicima.

– Promene su stalna kategorija, ali nikada nisu bile brže nego u današnjem vremenu. Konferencije koje okupljaju stručnjake i pionire u inovacijama, koje omogućuju susrete, izmene mišljenja i iskustava su bitne kako bismo osigurali svoje mesto na samom vrhu tržišta u svom području industrije ili interesa. Bankarstvo se digitalizovalo, zahvaljujući tome usluge za klijente postaju brže i jednostavnije za korišćenje, ali ne smemo izgubiti dodir i kontakt s klijentima u svrhu omogućavanja najbolje moguće usluge za svakog pojedinačnog klijenta. Na Money Motion konferenciji svi imamo priliku doživeti, saznati i podeliti najvažnije informacije o budućim koracima kako na najbolji način oblikovati svoju digitalnu budućnost. Zato smo tu i zato podržavamo i pomažemo ostvariti ovakva događanja u Hrvatskoj – Balázs Békeffy, predsednik Uprave OTP banke.

Za kraj, predsednik uprave ASEE-a Igor Gržalja je dodao: “S ponosom ponovno podržavamo Money Motion konferenciju koju smo s velikim žarom i entuzijazmom gradili od samih početaka. Drugu godinu zaredom uspeli smo okupiti impresivna imena iz fintech industrije, pružajući neuporedivu platformu za umrežavanje i razmenu ideja. Ponosan sam što, uz našu podršku, Money Motion Zagreb i Hrvatsku stavlja na mapu svetske fintech zajednice te sam siguran kako će konferencija s nama rasti još dugi niz godina.”

Ulaznice za Money Motion 2024 dostupne su za 249 eura na zvaničnim stranicama konferencije i na platformi Entrio. Ukoliko za konferenciju planirate putovati u Zagreb, posetite zvanične stranice konferencije kako biste iskoristili popuste osigurane u partnerskim hotelima.

Comments