Sa Muni Vičer (Moony Witcher), italijanskom spisateljicom čije je pravo ime zapravo Roberta Rico (Roberta Rizzo), upoznali smo vas u prošlom tekstu. Sada je vreme da vas upoznamo i sa njenim delima…

“Devojčica sa Šestog Meseca” (La bambina della Sesta Luna)

U pitanju je tetralogija o Nini de Nobili (Nina de Nobili), mladoj alhemičarki koja se magijom čiste alhemije bori protiv zlog grofa Karkona Ka’ d’Ora (Conte Karkon Ca’ d’Oro), koju čine romani: “Devojčica sa Šestog Meseca” (La bambina della Sesta Luna), “Nina i Tajna Osme Note” (Nina e il Misterio dell’Ottava Nota), “Nina i kletva Pernate Zmije” (Nina e la Maledizione del Serpente Piumato) i “Nina i Tajno oko Atlantide” (Nina e l’Occio Segreto di Atlantide). Nakon ubistva deda Miše (Misha), Nina preuzima njegovu vilu sa tajnom laboratorijom i magičnim podzemljem u kome se krije android Maks 10-P1 (Max 10-P1) i čarobna sprava koja omogućava put na planetu Ksoraks, poznatu i kao Šesti Mesec. Nina mora da spase Ksoraks, gde odlaze dečje misli i snovi, od ubitačnih čini opakog grofa tako što će sakupiti četiri Tajne. U bici joj pomažu njeni prijatelji Česko (Cesco), Roksi (Roxy), Fjore (Fiore) i Dodo (Dodo); dadilja Ljuba (Ljuba) i baštovan Karlo (Carlo); voljeni pas Adonis (Adone) i mačor Platon (Platone); njen pokojni deda Miša koji sada živi na Šestom Mesecu; kao i magična bića sa te planete sačinjena od svetlosti. Priča o Nini je doprela do čitalaca širom sveta i prevedena je na mnoge jezike. Prošle godine (iako je poslednji, četvrti deo, napisan još davne 2005.) tetralogija je, dobivši još jedan, peti roman, prerasla u serijal knjiga. “Nina e il Numero Aureo” još uvek nije preveden na srpski jezik.

La bambina della Sesta Luna Tutta la storia Moony Witcher: Najmesečastija veštica na svetu (2. deo)

Posebno izdanje u kojem su objedinjena sva četiri dela bivše tetralogije

Nina e il Numero Aureo Moony Witcher: Najmesečastija veštica na svetu (2. deo)

Korice novog, petog romana o Nini de Nobili

Trilogija o Đenu

Đeno Astor Venti (Geno Hastor Venti) je stidljivi jedanaestogodišnjak koji sa ujakom živi u malom mestu u Italiji. Ali onda se sve menja. Uz pomoć zagonetne madam Kriken (Crikken), stare Francuskinje, i njenog crnog pečata, odlazi u Arks Mentis, Tvrđavu uma, centar malobrojnih psihofila i sapijentesa ovog sveta, i školu za obuku mladih anteja. Iako poseduje izvanredne umne sposobnosti, Đenov cilj, bar isprva, nije da postane dobar psihofil, pa kasnije i sapijentes. On želi da pronađe svoje roditelje koje direktor Tvrđave uma, ozloglašeni Nemac Fon Zantar (Von Zantar), drži zatočene. Ovo je možda jedna od najzrelijih trilogija koje je Muni napisala i kao takva prikladnija je više mladima, no deci.

Čine je romani “Đeno i crni pečat madam Kriken” (Geno e il Sigillo Nero di Madame Crikken), “Đeno i bela runa zlatokrilog sokola” (Geno e la Runa Bianca del Girifalco d’Oro) i “Đeno i crveno ogledalo istine” (Geno e lo Specchio Rosso della Verità). Od svih knjiga koje je napisala, ove tri poseduju najsloženiju strukturu, najzamršeniju priču, najbolju naraciju, najmračnije misterije i najmaštovitije fantastične elemente do sada. Brojni likovi koji prolaze kroz romane su majstorski oblikovani i oživljeni, njihovi odnosi utemeljeni i uverljivi, a sama priča posve nepredvidiva. S jedne strane imamo učenike, Đenove prijatelje, poput Finkinje Suomi (Suomi) i Indijanca Anokija (Anoki), dobre profesore, i Đenovog starijeg brata Renea (René); a sa druge strane Fon Zantara i njegove podle – kako profesorske, tako i đačke ulizice. Kroz stotine stranica ove trilogije Muni je provukla jedna od najvažnijih pitanja svakog odrastanja, ali i života uopšte, pokazavši da nije samo jedan od najboljih dečjih pisaca, već i odličan pedagog.

Geno e il Sigillo de Nero di Madame Crikken Moony Witcher: Najmesečastija veštica na svetu (2. deo)

Prva knjiga o Đenu Astoru Ventiju zabeležila je ogromnu čitanost

Trilogija “Morga, čarobnica vetra” (Morga – La maga del vento)

Priča o planeti Emios i dvanaestogodišnjoj devojčici koja podiže ustanak protiv surovih vladara planete kupila je simpatije dece i mladih širom sveta. Ljubav je zabranjena. Ali ne u Morginom srcu. Ona je nesavršena Dakijka, koja u sebi nosi grešni gen ljudskog porekla. Ali nije sama. Tu su njeni prijatelji, njena majka, njen otac, njen ljubimac Vapi, bela bramanka i drugi stanovnici planete koji ne žele da više žive u lažima svojih vladara. A čak i kada ostane bez nekih od njih, uvek će imati svoju magiju vetra i ljubav koju ništa ne može da uništi, pa ni smrt. Trilogiju o potrazi za izgubljenim svemirskim brodom koji će stanovnike Emiosa vratiti na planetu Zemlju čine romani: “Morga, čarobnica vetra” (Morga – La maga del vento), “Morga, čarobnica vetra. Pustinja Alfazija” (Morga – La maga del vento: Il deserto di Alfasia) i “Morga, čarobnica vetra. Ispunjenje proročanstva” (Morga – La maga del vento: La fine della profezia) koji je u Srbiji objavljen na prošlom Sajmu knjiga.

Morga – La maga del Vento La fine della profezia Moony Witcher: Najmesečastija veštica na svetu (2. deo)

Da li su likovi u poslednjem delu trilogije o Morgi uspeli da se vrate na Zemlju?

Serijal “Gatto Fantasio”

U pitanju je serijal od trenutno šest objavljenih knjiga o mačku koji se zove Fantazio (Fantasio) i avanturama koje on doživljava sa svojim prijateljima. Knjige su namenjene uzrastu od osam godina. Još nijedna nije prevedena na srpski jezik.

Muni Vičer, kako nam je sama rekla, trenutno radi na šestom romanu iz serijala “Nina, devojčica sa Šestog Meseca” i na organizaciji festivala za decu koji će se odigrati u Viđevanu (u blizini Milana), u aprilu 2014. godine. Na njemu će biti književnih susreta, ali i pisanja, crtanja, slikanja, plesanja, muzike, astronomije, igara, akrobata, karnevalskih maski, alhemijskih laboratorija, matematike, filozofije, novinarstva i susreta sa piscima. Kao što se može primetiti, u planu je jedan veliki i žanrovski raznovrstan projekat koji će deci pružiti zabavu, ali pre svega – edukaciju. Ništa manje nismo ni očekivali od tebe, Muni!

Izvori fotografija: dreamworls.ru, guinti.it, guintistore.it, bookrepublic.it, fine-nelsogno.blogspot.com


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments