Um je lukav, jer raspolaže podsvešću. Sabotaže dolaze iz senke nesvesnog i zato što ne znamo za njih, ne uočavamo zasedu u koju upadaju naše najbolje namere. Naročito one namere koje se tiču discipline i karaktera. Kad neko ima čvrst karakter, to znači da je njegova volja dovoljno jaka, a namera stabilna da odbiju napade sabotaža iz senki. Da se odupru iskušenjima.

Možda ste borben tip, koji voli da iskušava svoj karakter i da uživa u osećanju trijumfa, pa vam ta igra na nivou ega sasvim odgovara. Ali ako niste, trikovi kojima pokušavate da se disciplinujte, neće raditi. Sabotaža će uvek uspeti i upašćete u krug bezbrojnih početaka koji su unapred osuđeni na propast, jer u dubini duše znate da nemate potrenu čvrstinu karaktera da zacrtano isterate do kraja – da tri meseca ne pojedete ni jedno parče hleba i ne popijete ni jednu čašu gaziranog soka i ne pojedete ni parče čokolade.

Pokušali ste sa trikovima – poruke i fotografije zgodnih žena zalepljene na frižideru, nošenje tesnih farmerica i donjeg veša, kupovanje nekog divnog i skupog komada garderobe u koji ćete moći da stanete kad smršate.

motivacija za mrsavljenje Zašto motivacioni trikovi za mršavljenje ne rade

Takvi potezi trebalo bi da vam održe rešenost da istrajete. Da budete zgodni kao cura sa fotke, a još bolje ako je to vaša fotografija iz mršavog perioda, da vas farmerice ne zatežu ispod kipećih kiflica, da vas taj fantastični mantil za koji ste pukli tolike novce ne sapinje kao da će pući na vama. Želite da se divite svojoj silueti kad je ugledate u staklu nekog izloga u prolazu i da se osećate ne samo vitko i poželjno, nego pobedonosno.

I zašto onda osećate sve drugo osim rešenosti da odolite izazovu? I kad nema ničeg u frižideru, izađete u potragu za hranom, umesto da skuvate čaj i uživate u svom karakteru. Zašto vas ta vitka slika tako nervira? I dođe vam da prodate preko interneta taj mantil upola cene, samo da ga se rešite, da ne izaziva u vama takvu anksioznost.

Zato što podsvest ne radi za vas. Ona skladišti strahove, pogrešna ubeđenja, stid i koješta o čemu i ne želite ništa da znate, a trebalo bi. Jer, dok ne osvestite šta je ono što minira svaki vaš pokušaj da držite dijetu, uzalud se mučite. Ali, kako da osvestite nešto o čemu ništa ne znate? Pa, krenite od opšteprihvaćenog i poznatog. A to je da želite da se osećate vitko, poželjno i pobednički. Pa počnite.

Comments