Opsesivnu brigu možemo uporediti sa lancem na koji se neprekidno nadovezuju crne misli. Što više brinemo, više postajemo okupirani brigama, tako da nam put do dna postaje sve kraći i kraći. Koliko je razarajuća opsesivna briga pokazuje činjenica da osoba koja upadne u ovaj začarani krug lagano gubi kapacitete za pozitivne emocije i vedrinu. Kako bi prekinuli lanac ovih crnih misli potrebna vam je čelična volja. Potrebna vam je fizička aktivnost, spremnost da izrazite svoje emocije, komunikacija sa drugim ljudima, pa čak i neki specifični rituali.

1. slika Možemo li zaustaviti opsesivnu brigu?

Sa svakom slomljenom karikom lanca crnih misli bliži ste ponosu, koji vas čeka na pobedničkom tronu

Početak borbe je, kao i uvek, najmučniji korak, ali ako preskočite ovu prepreku biće vam sve lakše i lakše.

Kako bi pobegli od briga potrebno je da se pokrenete, potrebno je da počnete da se bavite fizičkom aktivnošću. Najefikasnije rezultate daju joga i pilates koji, pored opuštanja tela, dosta utiču i na opuštanje uma.

Dišite pravilno, iz stomaka. Onoga trenutka kada naučite pravilno da dišete naučićete i kako da se oslobodite negativnih misli.

Podsticajna muzika je odličan saveznik u pokušaju oslobađanja potisnutih osećanja. Možda u osnovi vaše brige leže davno potisnuti i opasni tuga ili bes.

Sa drugima razgovarajte o temama koje nisu vezane za brigu. Vodite neobavezne i lagane razgovore, i ne dotičite se teških tema. Okružite se pozitivnim i duhovitim osobama koje će vam okupirati pažnju.

Koristite vizuelnu i senzorno–motornu distrakciju. Mozganje o problemima zamenite čitanjem knjige ili gledanjem neke urnebesne komedije. Uređivanje enterijera ili igranje sa kućnim ljubimcem takođe mogu biti vaši saveznici u borbi sa brigama.

I za kraj, umesto da ste opsednuti negativnim stvarima, pronađite za sebe neku pozitivnu opsesiju. Da li će to biti popunjavanje ukrštenih reči, sastavljanje slagalice ili odgovaranje na pitanja u kvizu, nije ni važno ukoliko je takva vrsta aktivnosti nešto što vam pomaže da prekinete lanac crnih misli.

Slika2 Možemo li zaustaviti opsesivnu brigu?

Nezdrave emocije se slažu jedna na drugu i dovode do problema zvanog “opsesivna briga”

Inspiraciju za tekst pronašli smo na sajtu Psihološki kutak.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je blogaSvet obojen rečima.

Comments