Da li ti se ponekad čini da ti se ceo život svodi na borbu sa samom sobom, borbu protiv kilograma i protiv tvoje želje da posegneš za slatkišima i nezdravom hranom baš u trenucima kada si odlučila da ćeš biti dosledna? Malo smršaš, nekih par kilograma, pa se onda ugojiš još više nego što si smršala, pa si onda tužna, nervozna i neraspoložena.

A neraspoložena si i dok si na dijeti, jer ko može da bude srećan kada jede samo povrće i voće, suvu hranu, bez trunke nečeg sočnog, slasnog i prilično nezdravog, ali toliko zadovoljavajućeg za naša nepca.

Istina je da se većina dijeta zasniva na izbacivanju ugljenih hidrata. Oni su su gotovo uvek zabranjeni. I to je ono što nam donekle najteže pada. Jer kako izdržati bez malo vrućeg hleba, sočnog jutarnjeg peciva i na kraju: kako izdržati bez paste? Posebno je teško ukoliko si navikla sebe da svakog dana ili bar svakog drugog dana uživaš u sočnosti paste, tom divnom mirisu i ukusu, koji te momentalno oraspoloži.

Međutim, izgleda da možeš po malo da uživaš u ugljenim hidratima, a da u isto vreme budeš na dijeti i da smršaš. I za to treba da budemo zahvalni treneru Bobu Harperu, čija poenta dijete je: Ugljeni hidrati su okej. Slobodno ih jedi. Ova ideja i dijeta se rodila nakon jednog nemilog događaja u njegovom životu. Naime, Harper je prošle godine imao srčani udar i od tada on odlučuje da menja život. Ove godine objavio je i knjigu pod originalnim nazivom “The Super Carb Diet”. 

Ova dijeta podrazumeva da se iskoristi moć ugljenih hidrata, koji mogu da budu dobar izvor energije za tvoje telo. U pitanju su sporo razgradivi ugljeni hidrati  i oni su dozvoljeni. U manjoj meri možeš da jedeš rafinisane ugljene hidrate, kao i šećer. 

I sada ti se verovatno pitaš da li možeš da jedeš pizzu? Razočaraćemo te, ali izgleda da ipak ne postoji toliko savršena dijeta. Dakle, ni u okviru ove dijete nije dozvoljena pizza, jer testa za picu nisu ugljeni hidrati koji su dozvoljeni.

Comments