Čekala ga je malo, došla je ranije i sela u dogovoren kafić. On je bombarduje porukama iako je na putu do nje. Prvi sastanak, ali bez ikakvog uzbuđenja. Jedva se i naterala da ode, ali ajde, bio je dopadljiv kad joj je prišao, malo napadan ali podnošljivo za prvi utisak, da vidimo drugi kakav će biti.

Dolazi, ljubi tri puta u obraz (?!), seda i počinje. Tipičan tip ʺja pa jaʺ, egocentrik od dvadeset i osam koji ne zaklapa, a ona je do tada mislila da je pričljiva. Laknulo joj je u neku ruku, ali u drugu ruku, treba popiti piće i provesti neko vreme s takvom osobom, a tek su seli..uf. Priča, priča, priča, postavlja pitanja i odmah sam i odgovara. Mislim da bi mogla na prste da nabroji broj rečenica koje je ona izgovorila, a rekoh vam da je ona pričljiva. Nastavlja da priča, neskromno hvališe sebe, pa malo nju, pa malo opet sebe, i tako u krug. Dodajte na sve to i visoku frenfenciju njegovog glasa. A na prvu loptu joj se čak i svideo njegov glas, muški, naprsˈo, promukao, dobro zvuči, ali kad se nadjačava sam sa sobom sve vreme i tako lep glas počne da iritira.

Ne mora baš ceo kafić da sluša njegove priče.

Smeškala se malo, imao je par zanimljivih priča, ali je već išlo ka tome da tu neće ničeg biti, što se nje tiče, mada se i dalje nadala da će neko čudo da se desi, i desilo se!

Započevši priču kako ga ljudi znaju, i da na određenim mestima dobija određene povlastice zbog toga, ona već baca pogled na sat diskretno, ali sluša, zato što je nažalost previše lepo vaspitana. Shvatićete na kraju zašto rekoh nažalost. Vratimo se na njega i povlastice. Obožava bioskop i često ga posećuje, jer je filmofil.

Pa kaže: ʺI zato sledeći put kad ti i ja budemo išli u bioskop, ti ćeš, ustvari ja ću na račun tih povlastica umesto 1100, platiti invalidske karte sa popustom 700 dinara. E pa, Mićo moj, malo li je 400 dinara da se uštedi danas?ʺ

Transfer blama. Zemljo otvori se i progutaj me. Kraj . Nema dalje.

Nije se više videla sa njim, niti mu se javljala.

Rekoh nažalost lepo vaspitana, jer mislim da sa ovako nekim ljudima treba drugačije. To čak nije ni za žaljenje, kao jadan, nema para, a ne daj bože za divljenje kako je ekonomičan i snalažljiv, to je bre čist primitivizam i bezobrazluk. Dečko bez ikakvih manira i osnovne kulture. Kako ga neko nije naučio šta treba, a šta ne treba pričati drugima. Pa taman da je Džordž Kluni u pitanju ili famozni Bred Pit, džaba ti, fali ti ponašanje.

Da nisi vaspitanje ispustio negde usput?!

transfer blama mozgu kurvo jedna Mozgu, kurvo jedna: Transfer blama

Ne zna gde treba da stavi tačku. Prva ja se u životu ne bih više javila takvom liku, ne zato što sam sponzoruša koja ne ceni dinar i ne zna šta znači nemanje para, i život u Srbiji, nego samo zato što znam šta znači poštovanje i znam za manire u muško-ženskim odnosima. Ima bre da me impresioniraš i zainteresuješ makar na prvom piću, i ima da me vodiš u bioskop bez da znam koliko si nam platio karte i bez da očekujem da ćeš mozda na ulazu da mi kažeš da počnem da ćopam ili glumim tako nešto.

Ja da uzimam nekome sa urušenim zdravljem popust, neka hvala. Iovako su im i zapostavljena prava kod nas. Mogu i kod kuće da gledam film.

E vala ili ću ići za tih 1100 dinara ili neću ni ići.

Šmekeri, ne morate baš sve karte da otvorite pri početnom upoznavanju, pogotovo ne pred nekim koga želite da osvojite. Ne morate uvek tu crtu finansija da provlačite kroz konverzaciju pri udvaranju. Nemojte! Jednostavno, nemojte! Niko vas ne bije po ušima da zovete na piće, u bioskop, ako nemate para. Pozovite na klupu, pozajmite pare, ili samo pozovite kad imate.

Ne blamirajte se.

Kakva greška u koracima. Kakvo neiskustvo. Kakav bezobrazluk, još on sav ponosan i srećan, pohvalio se dečko kakav je baja.

Ej!

kuda ide ovaj svet?! Gde su džentlmeni?!

P.s. Srž teksta je po istinitom događaju, priča je razrađena i izkarikirana malo piščevim stilom. Nadam se da ako osobe sa invaliditetom, koje jako poštujem i razumem, pročitaju ovo, neće shvatiti kao uvredu, zato što to nikako nije cilj! Unapred se izvinjavam ako ipak nekome zasmeta. Ovo je samo pokušaj da se na šaljiv način prikaže koliko smo se srozali kao ljudi.

P.p.s. Pre više od godinu dana tekst, situacija se po tom pitanju nije promenila, samo se broj sličnih priča uvećava, i to me ni malo ne raduje.

Izvor fotografija: forum.b92.net, bizhi.souutu.com

Anđelka Popadić

 

Comments