Neke od ovih stvari ste verovatno i sami naučili – mudrost se obično stiče na teži način, kroz lično iskustvo. Kad lupimo glavom o zid, onda sledeći put razmišljamo o zaobilaznim načinima za prevazilaženje prepreke, kad na nju naiđemo. Ali, odlika inteligencije je i sposobnost učenja iz tuđeg isksutva, odnosno, usvajanje mudrih smernica, bez prethodne provere. Pa, tamo gde vam nedostaje iskustvo, upotrebite inteligenciju i olakšajte sebi život.

Dobar provod se najsrećnije završava buđenjem u sopstvenom krevetu – ne u nečijem tuđem, ili na podu prostorije u kojoj je bila luda žurka. Najbolje je dočekati sledeće jutro bez mamurluka i bez griže savesti. Tada ne moraš da brineš zbog onog što se desilo, a možeš da očekuješ da će se desiti neke dobre stvari.

Jede ti se nešto slatko i kolebaš se – da li da prekršiš dijetu i pojedeš malo čokolade, ili da pojedeš jabuku. Jabuka te neće zadovoljiti, a sa čokoladom je iskušenje preveliko i verovatno se nećeš zadržati na jednoj kockici. Dok se predomišljaš, popij čašu vode, pomoći će ti u jačanju karaktera.

Već je ponoć, a ti još nisi oprala kosu, obrijala noge, nalakirala nokte. Bolje lezi i ujutru ustani pola sata ranije, da bi to sve obavila, nego da odlažeš spavanje.

Iskoristi svaku priliku za putovanje, jer je upoznavanje novih mesta, ljudi i kulture neprocenjivo životno iskustvo, koje širi vidike.

Comments