#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Obično važi da su žene sposobne da obavljaju više zadataka odjednom, a da muškarci imaju selektivnu sposobnost koncentracije, ali multitasking nas često potpuno sluđuje. Verovatno je pametnije prekinuti sve poslove kad se javljaš na telefon (kao muškarci) nego pritisnuti telefon ramenom o uvo i tako iskrivljen nastavljati posao s pola mozga i u nezgodnom položaju. Verovatno je zato i opasno telefoniranje u vožnji. Ali, ako se malo udaljimo od telefona, otkrićemo svoja nastojanja da multitaskujemo i u drugim oblastima.

Uglavnom se tu zapravo ne radi o deljenju pažnje na više istovremenih akcija, nego o stalnom prekidanju više započetih poslova.

0e948a681d20ad963d4bb7dadd7125b3 Multitasking za multistres

Radite na računaru, recimo. Kucate nešto u Wordu, proveravajući ili prekucavajući podatke iz nekog drugog dokumenta, povremeno guglajući u potrazi za nekim objašnjenjem. Već radite tri stvari naizmenično, iako ne mrdate od kompjutera. I usput se javljate na telefon, pa onda morate nešto da zakažete ili pribeležite u rokovnik, a možda i da odmah pošaljete mail ili nekog pozovete.

A šta ste ono počeli? Aha, kucate nešto u Wordu. I to je samo par strana teksta i nikako da završite. A posle toga imate još par strana. Možda imate i kvotu broja strana koje morate da ispunite do kraja radnog vremena, jer ako ne stignete, moraćete to da uradite kod kuće, ili da ostanete duže. I čim se unervozite zbog broja stranica i prolaznog vremena, zvoni telefon. Podseća vas da još čeka taj mail, koji ste maločas obećali da ćete odmah poslati.

I to je samo jedan običan primer jednog prosečno običnog radnog dana mnogih službenika, prevodilaca, novinara. Možda bi se bolje organizovali kad bi prvo završili sa svim stranicama, pa onda obavili sve pozive, a zatim poslali sve mailove, ali ne može. Zahtev posla ne dozvoljava, morate da budete uključeni i prisutni, a takav multitasking prosto se i ne računa. Zamislite da morate svaki čas da ustajete i nosite papire iz kancelarije u kancelariju. A prijalo bi vam da odlepite dupe od stolice, da se istegnete i da koračate, pa makar samo do susednog ofisa. A vi jedva stižete i u toalet da odete. I nije toliko do obima posla, koliko do te organizacije koja zahteva rasutu pažnju, što ponekad opterećuje i nadarene multitaskere.

44be0e586b83f53988ef28f6401a165b Multitasking za multistres

A onda se završi radno vreme, a vi nastavljate da radite na više frontova. Preslišavate se šta gde treba da kupite, tako da sve bude usput, a možda treba da svratite i do pošte ili banke i već ste smislili šta ćete da kuvate za sutra, a obećali ste deci one kolače što ih vole, a što se brzo prave, ali ako svraćate do one prodavničice što ima sve jeftinije na meru, izgubićete dragocenih deset minuta. A treba i da prostrete veš, koji niste stigli jutros da izvadite iz mašine i da stavite novu turu. Možda stignete i seriju da pogledate, ako sve kupite u marketu, jeste skuplje, ali uštedećete vreme i manje ćete nositi do kuće. A već s vrata ustanovite da ćete prvo morati da raskrčite lom, a možda i da usisavate i da vam se tajming skroz remeti, jer su ukućani napravili džumbus. Možete da uletite i odglumite nasilnog vojskovođu naređujući, vičući, preteći i ucenjujući, a možete sve da tresnete nasred sobe, da izjavite odlučno kako želite da sav taj lom nestane dok ste u kupatilu i da dodate nemojte slučajno da mi je neko kucao na vrata, a onda da se zaključate i sat vremena ne izlazite iz kade. Pomoći će ako stavite slušalice, jer nećete čuti kad vam ipak budu kucali.

Pokušavam da ukažem na nivo neprekidnog stresa, koji na nas utiče stalno i podmuklo, kao radijacija koju ne osećamo, dok ne vidimo posledice. I na to da sebi treba da obezbedite odstupnicu, iskorak iz mašine za mlevenje živaca i da vam vaši najbliži neće pomoći u tome, ako im oštro ne naredite i zapretite.

I to pre nego što se stvarno naljutite i osetite kao žrtva, svima na usluzi, bez ventila i odmora, bez prava na lična zadovoljstva. Jer taj stav će vas samo gurnuti još dublje u stres i nezadovoljstvo.

Prekinite multitasking, prekinite svaku aktivnost, opustite se i uživajte barem sat vremena dnevno, makar vam niko ne odobrio to pravo.

Ne treba vam odobrenje da sačuvate živce i mentalnu stabilnost, to vam je dužnost.

Izvor fotografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Editors choice