U okviru projekta “Izuzetne žene Srbije” u Beogradu, u Jevremovoj 15, oslikan je mural posvećen prvoj srpskoj diplomiranoj arhitektici Jelisaveti Načić, a autor ovog murala je Andrej Josifovski Pijanista, čije je rešenje izabrano na otvorenom konkursu za izradu murala izabranim ženama.

Sa 22 godine Jelisaveta Načić bila je prva diplomirana arhitektica u prvoj generaciji studenata koji su se školovali za ovu profesiju u Srbiji, uprkos neodobravanju njene porodice. Osim što je bila prva žena u svojoj profesiji, bila je i jako uspešna i napredna u svojoj struci – projektovala je prvu modernu školsku zgradu (Osnovna škola Kralj Petar Prvi u Beogradu), prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu (kompleks radničkih stanova kod Bajlonijeve pijace), prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, a zaslužna je i za projektovanje brojnih arhitektonskih znamenitosti u Srbiji, pre svega u Beogradu, poput Malog stepeništa na Kalemegdanu i crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu. Radila je i urbanistički plan za Terazije, koji zbog Prvog svetskog rata nikada nije dovršen. Neke od njenih građevina proglašene su i kulturnim dobrom. Diplomu je stekla zahvaljujući talentu, vrednom radu, ali i hrabrosti da se suprotstavi volji svojih roditelja, koji su se protivili njenom obrazovanju. Odlučila je da svoje školovanje, u nedostatku očeve finansijske podrške, plati svojim mirazom. Tako je pobedila niz rodno diskriminatornih zakona i praksi i postala jedno od najvažnijih imena u istoriji srpske arhitekture.

Foto Boris Vatovec 2 1 Izuzetne žene Srbije: Andrej Josifovski Pijanista oslikao mural Jelisaveti Načić u Beogradu

Dr Andrej Josifovski je rođen 1990. godine u Beogradu. Osnovne, master i doktorske studije je završio na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je i zaposlen kao docent. Šira javnost najčešće ga prepoznaje po nadimku Pijanista, kojim potpisuje svoje street art radove. Oslikao je veliki broj murala u zemlji i inostranstvu, a njegov rad je propraćen u raznim eminentnim svetskim medijima za uličnu umetnost. Izlagao je na dvadesepet kolektivnih i šest samostalnih izložbi. Osnivač je Runaway fondacije i umetnički direktor internacionalnog „Runaway” festivala ulične umetnosti, a dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Projekat “Izuzetne žene Srbije” inicirala je Ambasada Kraljevine Holandije kako bi povećala vidljivost žena, uticala na poboljšanje njihovog položaja u društvu, i kroz pristupačnu uličnu umetnost predstavila holandsku politiku o ljudskim pravima. Izabrane žene su one koje su uradile nešto što je doprinelo emancipaciji žena, bilo u oblasti ljudskih prava, direktno doprinevši emancipaciji žena, ili u nekoj drugoj oblasti, a što je doprinelo borbi protiv stereotipa i utrlo put ženama danas.

foto Bojan Kovačević 1 1 Izuzetne žene Srbije: Andrej Josifovski Pijanista oslikao mural Jelisaveti Načić u Beogradu

Do sada je širom Srbije oslikano osam murala: u Kragujevcu, Grockoj, Tutinu, Aleksincu, Kruševcu, Beogradu, Nišu, a u narednom periodu planirano je da se izrade još dva. Cilj projekta je da izabrane žene ostanu upamćene po svojim dostignućima i inspirišu mlade žene da idu njihovim stopama, kao i da motivišu društvo da poštuje i prizna žene i njihova dostignuća. Projekat se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Grad, Street art muzejom iz Amsterdama (Street Art Museum Amsterdam), udruženjem Street Art Belgrade, Centrom za ženske studije i lokalnim opštinama.

Fotografije: Bojan Kovačević/ Boris Vatovec

Comments