Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

2/3

Max Ernst- Attirement of the Bride

Kolekcija Peggy Gugenheim, između ostalo zahvaljujući i kratkotrajnom braku nje i Maxa Ernsta, ima zadivljujući broj slika ovog nadrealističkog genija a rad Attirement of the Bride (“Opremanje mlade”) iz 1940 je jedno od najprivlačnijih radova. Ernst je predstavio dve misteriozne figure: jednu ogrnutu u crvenu tkaninu sa velikom kapuljačom od perja koja liči na glavu sove, i drugu, pticoliku ženu okrenutu kao slici na zidu na kojoj je predstavljena ista centralna figura.  Zelena hibridna stvorenja od kojih jedno podseća na čaplju, vrebaju iz uglova.  Ernst je bio poznat po svojim pticolikim bićima, i svom ptica alter egu, Loplop, tako da mnoge njegove slike imaju ovaj motiv.

Frida Kahlo- Dve Fride (Meksiko Siti)

odnos Fride Khalo sa Diegom Rivera je jedna od turbulentnijih, i istorijski značajnijih kada je istorija umetnosti u pitanju, a njihov razvod je nju inspirisao da naslika jedan od njenih najpopularnijih radova. “Dve Fride”, izložen u Muzeju Moderne umetnosti u Meksiko Sitiju predstavlja duplo naasleđe umetnice (njena majka je bila MEksikanka, a otac nemački izbeglica). Obe Fride su ogolele svoja srca, ali srce “evropske”  je širom otvoreno, i ona stoički krvari po beloj haljini  nalik na venčanicu. Referišući na posebno obožavanje Fridinog meksičkog porekla od strane Rivere, “Dve Fride” skreću pažnju na njenu ozlojeđenost  prema svom evropskom sopstvu nakon njenog i Dijegovog rastajanja.

Henri Matisse- Harmonija u crvenom (Sankt Petersburg)

Briljantna i u bojama i u kompoziciji, Matisova “Harmonija u crvenom” je luksuzno remek delo u Ermitaž muzeju u Sankt Petersburgu. Ravna fovistička perspektiva, u kombinaciji sa dubinom i dimenzijom odvažnih i prijatnih floralnih motiva, upotpunjena komplementarnim nijansama tamno plave, smirujuće zelene i sunčanih zlatnih tonova, čine ovu sliku pravim remek delom. Originalno zamišljena kao dekorativni panel za trpezariju ruskog kolekcionara Sergeya ShchukinaHarmonija u crvenom, poznata i kao Crvena soba postala je jedno od najpoznatijih umetnikovih dela.

Editors choice