Jedan od #musthave komada i ove sezone je takozvani jumpsuit ili kombinezon. Ukoliko već niste, ne treba dva puta da razmišljate kad je on u pitanju, a to će vam potvrditi svaka žena koja je imala nedoumicu oko toga da li da navuče na sebe ovaj “džak”, a na kraju ga je, ne samo obukla, već ga ima u nekoliko izdanja! Po koja, u kombinezonu adekvatnog kroja, izgovori i sudbonosno da. U ovom jednodelnom outfit-u, niste lišene udobnosti, a definitivno, nećete praviti kompromise sa trendovima, sportskom ili klasičnom elegancijom i što je najvažnije od svega, obasućete sebe neverovatnom količinom sigurnosti i samopouzdanja. Jumpsuit je dakle, jedan od onih power clothes komada i bez ikakve sumnje obezbeđuje lak iskorak i predstavlja vetar u leđa, ali i najboljeg saveznika u svakodnevnim postignućima ili pak onim jednokratnim.

Naime, još od svog prvog pojavljivanja 1919. godine, kombinezon je pretendovao da postane modna ikona. Dakle, od samog početka predstavljao je simbol ženskog junaštva i avanture i spontano je pronašao svoj put od profesionalnih vazduhoplovaca, trkačkih vozačica i sportistkinja, do pariskih pista, sve pod uticajnim i kreativnim okom Coco ChanelU to vreme, ispostavilo se da je jednostavna, šik “pidžama” pružila ženama priliku za novi modni vokabular, primenjiv u jedrenju, zatim kao beachwear, ali i kao “uniformu” za slobodno vreme, za najodvažnije i modno napredne dame i to po vrlo ekonomičnoj ceni.

Ipak, bez obzira na sve dobre razloge na papiru, kombinezon je postao popularan tek pošto je najuticajnija žena Holivuda na samom početku takozvane zvučne ere, Ann Southern, počela da konzumira ovaj modni trend na velikom platnu. Ispostavilo se da su tadašnje glumice, filmske zvezde diktirale trendove u oblačenju koje je trebalo da bude sofisticirano, avangardno, ali pre svega effortless. 

Četrdesetih godina prošlog veka, ženski kombinezoni, usled socijalnih promena tokom Drugog svetskog rata tokom kojih su žene bile primorane da rade i takozvane muške poslove u fabrikama, dobili su velike džepove, podvrnute rukave i trake oko struka. Bili su izrađeni najčešće od kepera. Ipak, taj model je dobio i svoje posleratne edicije i opstaje i do danas, a razlog tome su najverovatnije praktičnost i udobnost. Ubrzo nakon ovog mračnog doba za čovečanstvo, usledile su pedesete i šezdesete godine prepune optimizma i poleta te je upravo tokom šezdesetih godina dvadesetog veka i rođenja modernog doba, kombinezon postao simbol pop kulture.

Comments