Tek tada i dizajneri, od kojih prva Elsa Schiaparelli, uvode kombinezone na modne piste i u svet visoke mode, kroz svoje avangardne kolekcije. Takođe, muzičke zvezde kao što su Elvis Presley i David Bowie su ga dodatno proslavili i dodali mu scenski prizvuk. Nakon toga, boemski zadah sedamdesetih godina je po ovom pitanju učinio svoje, te je kombinezon napravio iskorak dalje, sa svojim žersej izdanjima, a nisu ga zaobišle ni tendencije koje je diktirao Studio 54 i disko groznica. Dakle, od Mick Jaggera pa sve do Debbie Harry, kombinezon je postao odevni komad svih onih koji su imali jasno definisan i autentičan stil, izražen stav i dozu scenskog glamura u svom odevanju.

A sada, na našoj planeti, dobar kombinezon je apsolutni #musthave koji donosi “tri u jedan” kombinaciju: šik, cool i svevremenost i ujedno je i prvi modni trend koji smo izvezli u svemir. Naime, pre svega nekoliko dana, 18. oktobra, prvi put u istoriji čovečanstva, tim od dva astronauta ili tačnije rečeno astronautkinje, Christine Koch i Jessice Meir, napravile su iskorak u svemir, kao potpuno ženska postava.

Astronautkinje su imale praktičan zadatak i izvršile su servis određenih postrojenja, a krajnje uspešna ekskurzija je trajala 7 sati i 17 minuta. Ona je, kako NASA navodi, bila samo prva u nizu deset planiranih ekskurzija u svemir sa potpuno ženskom postavom, kao deo misije #Artemis. Planirane ekskurzije imaju svrsishodnu namemu i vrhunac, a to je momenat kada će, do 2024. godine, prva žena kročiti na Mesec. Zanimljivo je još i to da je prva ekskurzija sa pomenutim ženskim dvojcem bila odložena usled činjenice da nisu postojali adekvatni kombinezoni za žene pri odlasku u svemir. Ta začkoljica je rešena i pritom je izvršena i prezentacija, da ne kažem, revija skromnih razmera ženskih kombinezona za astronautkinje. Dizajneri ovih odela su istakli da je u fokusu ovog dizajna bio pokret ili telo koje je u pokretu, te su ga i načinili takvim da astronautkinjama obezbede lako pomeranje ruku, nogu, ali i mnoge druge mehaničke radnje. Da li vam to, možda zvuči poznato?! Imajući to sve u vidu, pogledajte analogiju između svemirske i ovozemaljske “mode”.

Na posletku, u ovoj dimenziji, kada su kombinezoni u pitanju, oni podležu svim aktuelnim trendovima, od kojih su neizostavni oversize, animal print, jarke boje, karo, kožne edicije, podvrnute nogavice i rukavi, rolke, naglašena ramena, oversize džepovi, zatim kombinovanje sa čizmama svih dužina i dezena, ali i strukiranje pomoću kaiševa ili struk-torbi. Među njima, pronađite svoj omiljeni i pune samopouzdanja koračajte Zemljom.

Naslovna fotografija: instagram.com/trendin.panama

Nevena Vujović

Comments