16 malih boostera samopouzdanja za dane kada nisi sva svoja

4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Gde na večeru: Ovaj restoran nudi pravo uživanje za tvoja nepca!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Osim velikog broja pivnica, odličnih restorana i jako bogate istorije, Prag vam pruža i veliki broj zanimljivih muzeja kao što su Narodni muzej, Muzej Franca Kafke, Náprstek muzejMuzej koji ne bi trebalo da preskočite je jedan od najpopularnijih, nesvakidašnji Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje.

torture5big Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje, Prag

Sprave izložene u ovom muzeju iz raznih su delova Evrope, ne samo iz Češke. Na tri sprata muzej vam predstavlja skoro sve načine na koje su ljudi mučeni u srednjem veku. Većina sprava su smrtonosne, ali neke su služile samo kao sredstvo ponižavanja – maska srama, pojas nevinosti… Osim ovih, postojale su i sprave za rastezanje, ali i poseban ‘‘alat’’ za čupanje noktiju i jezik. ‘‘Najmaštovitije’’ sprave koristila je crkva za kažnjavanje jeretika za vreme Inkvizicije.

Neke od najmaštovitijih sprava su:

Judino mučenje – Žrtva visi gola iznad piramide raširenih nogu. U zavisnosti od težine prestupa, odnosno jačine kazne, žrtva je jače ili slabije nabijana na vrh piramide.

111 Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje, Prag

Gvozdena dama – Kutija napravljena od gvožđa u čijoj se unutrašnjosti nalaze šiljci. Žrtvu bi zatvorili u kutiju, a zatvaranjem vrata šiljci bi joj se zabili u telo. Kako bi mučenje bilo što duže i okrutnije, šiljci su bili tako postavljeni da ne bi proboli nijedan ključan unutrašnji organ – tako je svaka žrtva pre smrti izdržavala, ali u neverovatnim bolovima.

iron maiden Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje, Prag

Još jedna zanimljiva sprava je točak za mučenje koji je imao dva ‘‘nivoa’’ mučenja. Lakša kriminalna dela kažnjivana su tako što je mučitelj udarcima lomio ekstremitete prestupnika. Kazna za ozbiljnije kriminalne radnje bila je lomljenje svih udova. Kako bi, polomljenih kostiju, postali prilično savitljivi, njihova tela bi se isprepletala sa točkom i tako bi na njemu i umirali.

toc Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje, Prag 800px Breaking Wheel Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje, Prag

Ne bi trebalo da propustite priliku da ga obiđete, posebno zbog toga što, nažalost, nije veliki, pa vam za detaljniji obilazak sva tri sprata treba najviše sat vremena. Muzej se nalazi između Karlovog mosta i Staromestske namesti. Sama ulazna vrata nije lako uočiti, ali ćete sigurno primetiti crveni plakat na kome se nalazi stolica za mučenje, po kome ćete znati da ste na pravom mestu.

photo s1 1 Muzej srednjovekovnih sprava za mučenje, Prag

Ipak, iako užasno zanimljiv, složićemo se da ovaj muzej nije za svakoga. U svakom slučaju, pokazuje neverovatnu maštovitost u čovekovom pronalaženju što okrutnijih načina za mučenje sopstvenog roda – sopstvene ‘‘braće’’.


Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Editors choice