Dok željno iščekujemo da vidimo program nam je priređen za Noć muzeja, Beograd nas iznenađuje još jednom manifestacijom – Muzeji za 10. Događajem koordinira ICOM Srbija, a manifestacija će trajati u periodu od 15. do 19. maja 2023. godine, a ulaz u muzeje je besplatan.

Događaj je osmišljen s idejom veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti izložbenih prostora s lokalnom zajednicom, što ujedno rezultira intenzivnom interakcijom sa publikom i većom posetom kulturnim ustanovama. Svaki od izložbenih prostora biće ispunjen raznovrsnim programima, tako da smo sigurni da će svako pronaći interesantan sadržaj za sebe. Više o tome u nastavku teksta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Muzeji za 10 (@muzejiza10)

Šta vas očekuje na manifestaciji “Muzeji za 10”?

Tokom sedam dana besplatnog programa, muzeji i srodne institucije kulture su na brojnim lokacijama pripremile raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci će moći da se uključe u dodatne programe koji se sastoje od autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i brojnih drugih aktivnosti.

Šta posetiti tokom “Muzeji za 10”?

Narodni muzej Srbije

Kada su u pitanju muzejski događaji, Narodni muzej je definitivno prvo mesto koje treba da posetite. I ove godine, Muzej je deo manifestacije “Muzeji za 10”, a s obzirom na ovogodišnji moto i temu “Muzeji, održivost i blagostanje”, posetioci će imati priliku da besplatno posete Narodni muzej i učestvuju u bogatom programu. Za dodatnu zabavu možete posetiti i Muzej Vuka i Dositeja, gde vas takođe očekuju različite aktivnosti.

U Narodnom muzeju Srbije biće otvorena izložba “Jedna sasvim (ne)obična muzejska priča – Pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka“. Petar Petrović, autor ove izložbe, predstaviće ne samo izabrana dela, već i istorijat formiranja jedne od muzejskih zbirki. Trideset dela ove izložbe biće prikazana prvi put.

Ceo program pogledajte na slajdovima ispod:

Pročitajte i ovo: Kad umetnost imitira umetnost: 4 slike koje su inspirisale filmske reditelje

Istorijski muzej Srbije

Posetioci će tokom manifestacije “Muzeji za 10” u okviru Istorijskog muzeja Srbije imati priliku da pogledaju stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, koja pruža jedinstvenu priliku da se vide brojni originalni predmeti koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke oružija znamenitih ustanika. Na istom mestu će se u četvrtak, 18. maja, sa početkom od 11 časova, održati stručno vođenje kustosa Borisa Markovića, koji će govoriti o istorijatu Konaka kneza Miloša i srpskoj istoriji 19. veka.

U petak 19. maja, sa početkom od 20 časova, u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, u okviru treće sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće održan koncert na kome će nastupiti gosti iz Italije – vibrafonista Andrea Saraćino, flautista Paskvale Rinaldi i gitarista Leonardo Rekia.

Kompletan sadržaj možete pogledati na sajtu muzeja.

Muzej primenjene umetnosti, izložba: “Pogled u svet životinja, Kamila Ila Kofler”

Muzej primenjene umetnosti nudi posebno interesantnu izložbu za sve ljubitelje fotografije. U periodu manifestacije “Muzeji za 10” možete pogledati izložbu posvećenu fotografkinji Kamili Ili Kofler (1911-1955), koja je svoje školovanje započila u Beogradu, a nastavila u Parizu i Njujorku. Bila je prva žena fotograf animalista i svoju karijeru je posvetila snimanju životinja – od kućnih ljubimaca, do zoo vrtova i jedinki u afričkoj divljini i predelima Indije. Na izložbi će biti predstavljene digitalne reprodukcije Ilinih fotografija i dokumentarnog materijala. Izložba traje do 24. maja 2023. godine, a biće organizovana stručna vođenja, predavanja i fotografske radionice.

Interaktivna izložba „Mašine Leonarda da Vinčija“, Sahat Kapija

Interaktivna izložba „Mašine Leonarda da Vinčija“, koja beleži veliku posetu širom Evrope, prvi put gostuje u Srbiji. Izložba će posetiocima biti dostupna svakog dana u periodu od 11 do 19 časova, osim ponedeljka, do kraja septembra 2023. godine u izložbenom prostoru Sahat kapije na Beogradskoj tvrđavi.

Među brojnim izumima koje je ovaj renesansni čovek i umetnik dizajnirao još u 15. veku, nalaze se helikopter, tenk, kuglični ležaj i padobran. Ovim i mnogim drugim izumima veštih italijanskih majstora po originalnim nacrtima Leonarda da Vinčija možete pogledati na izložbi. Izložbu upotpunjuju verne replike njegovih najpoznatijih slika kao što su Mona Liza, Tajna večera, Salvator Mundi i Dama sa hermelinom.

Muzej Paje Jovanovića

Ne propustite priliku da posetite izvanredan mali muzej koji se nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu – mestu gde se nalazio atelje čuvenog srpskog slikara akademizma i realizma. U Muzeju je predstavljen rekonstruisan bečki atelje slikara sa delovima stilskog nameštaja. Izložene su umetnikove slike, slikarski pribor, lična dokumenta, diplome i medalje. Izložbena postavka predstavlja svedočanstvo o ambijentu, vremenu, epohi i umetnosti koja je u njemu nastajala. Više informacija na veb-sajtu.

Legat Petra Lubarde

U Iličićevoj ulici broj 1 nalazi se reprezentativna vila slikara Petra Lubarde, izgrađena 1927. godine. Upravo na ovom mestu je slikar stvarao i živeo sa svojom suprugom Verom. Legat čine slike, skice i crteži koje obuhvataju umetnički period od 1942. do 1972. godine, vredan nameštaj, arhivska i rukopisna građa, biblioteka i lični predmeti umetnika. Više informacija na veb-sajtu.

Galerija SANU, izložba: “Sava Halugin. Poziv na Doslednost”

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti se trenutno održava izložba vajara Save Halugina. Na izložbi su predstavljene skulpture, crteži i slike koje je Halugin stvarao tokom svog plodnog umetničkog rada dugog preko pet decenija. Više informacija o poseti na veb-sajtu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SANU (@sanu_beograd)

Ukoliko vas interesuje više, i želite da vidite čitav program manifestacije, posetite zvanični veb-sajt manifestacije “Muzeji za 10” i saznajte kakve sve aktivnosti vas očekuju u Beogradu!

Pročitajte i ovo: easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja maja

Naslovna fotografija: narodnimuzej

Nenad Grubanoski

Comments

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

X