Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

“Muzika i tišina”: Istorija, seks i pohlepa

“Muzika i tišina”: Istorija, seks i pohlepa

Rouz Tremejn (Rose Tremain) engleska je spisateljica koju najčešće opisuju kao istorijskog pisca. Objavila je više od 10 romana, nekoliko zbirki kratkih priča i nekoliko knjiga za decu.

Za roman “Muzika i tišina” osvojila je nekoliko nagrada. U ovom romanu Rouz koristi fiktivnog lika, muzičara Pitera Klera (Peter Claire), da bi opisala život danskog kralja Kristijana IV.

Piter je muzičar koji dolazi iz Engleske u Dansku da bi svirao na dvoru. Biva neprijatno iznenađen kada otkrije da kraljevski orkestar svira zatvoren u ledenom podrumu. Kralj Kristijan IV čovek je izuzetnih ambicija i snova, no odan alkoholu, bolestan i nesposoban. Danska kraljevina je pred bankrotom, a njegovi neuspeli pokušaji da je spase dešavaju se istovremeno sa raspadom njegovog drugog braka. Nada se da filozofskim mislima može sebi doneti mir, no dobija samo noćne more.

Možda najinteresantniji lik u romanu jeste Kirsten Munk (Kirsten Munk), kraljeva supruga. Kralju je rodila dvanaestoro dece, ali mrzi i samog kralja i svu svoju decu. Razmažena je, pohlepna i koristi svoje telo i seksualne veštine da bi dobila sve što želi. Celokupnu naraciju prekidaju zapisi iz njenih dnevnika, koji su možda i najbolji delovi knjige.

Kvadrat glavnih likova romana upotpunjuje Kirstenina sluškinja Emilija Tilsen (Emilia Tilsen), u koju se Piter zaljubljuje.

Radnja kulminira kada se Piter nalazi u dilemi da li da štiti kralja po svojoj dužnosti, ili spase Emiliju iz Kirsteninih šapa i ode sa njom. Da radnja ne bi bila dosadna, autorka je u knjigu uvrstila i Emilijinu porodicu (njena maćeha održava seksualnu vezu sa celokupnim muškim delom porodice), Kirsteninu pohlepnu majku, kraljevu majku koja živi kao sirotica dok leži na zlatnim polugama, Piterovu bivšu ljubavnicu, sestru i njenog verenika. Sve ove potpriče toku radnje dodaju na ubrzanju, akciji i iščekivanju.

Sterilnost koju bi čitaoci možda očekivali kada je u pitanju radnja na kraljevskom dvoru potpuno je iščezla. Naprotiv, kraljevski dvor je najplodnije tlo za oslikavanje najnižih ljudskih osobina i pobuda, kao i najvećih čovekovih slabosti.

Vladavina Kristijana IV istorijski je potkovana, kao i činjenice koje opisuju njegovu ženu. Istorijski romani retko postaju bestseleri, zbog tendencije čitalaca da vešto izbegavaju previše činjenica nabacanih na gomilu. Ipak, Rouz Tremejn uspela je da istoriju jednog dvora uobliči u štivo koje je poželjno, poučno, aktivno, obilato detaljima i više nego pitko.

Najtoplije preporučujemo svim čitaocima željnim znanja, zabave, seksa, pohlepe, akcije i drame. Ocena: 10!

Slika 122 Muzika i tišina: Istorija, seks i pohlepa

Ko bi rekao da i istorija može biti upakovana u atraktivno pakovanje?


Alitria Silva – Mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormanu želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormana Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Editors choice