Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Ambasada  Švedske u Srbiji proslavila je Nacionalni dan Švedske, u četvrtak, 6. juna, u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu. Tom prilikom predstavljene su švedske komapanije i njihova načela poslovanja kroz prizmu švedske tradicije proslavljanja Ivanjdana, sredinom švedskog leta. To su kompanije koje svojim znanjem i iskustvom doprinose razvoju i održivosti srpskog društva i čiji proizvodi, inovacije i načela predstavljaju švedske vrednosti i ono na čemu Švedska gradi svoju budućnost. Većina tih kompanija je odavno prisutna na tržištu Srbije.

Neke od tih kompanija su IKEA, Volvo Trucks, Scania, Oriflame, Tetra Pak, Absolut Vodka, ABB, Lindex, Securitas, Ericsson, MEDICON, SKF, Atlas Copco, Volvo Cars, Scania Credit, CREAM of Scandinavia, Duni, Bačina Vino, Happy Socks and SDK Steel. Svojom odgovornošću prema državi Srbiji, prema svojim zaposlenima i klijentima i odgovornim preduzetništvom, kao jednim od osnovnih vrednosti švedskog društva, ukazuju  na smisao švedske korporativne odgovornosti i doprinose  razvoju srpskog društva u celini. Kompanije koje posluju na odgovoran način čine mnogo više od proizvodnje kvalitetne robe i efikasnog pružanja usluga.

MG 5726 Na koji način švedske kompanije doprinose razvoju srpskog društva?

Ambasada Švedske u Srbiji proslavila je Nacionalni dan Švedske, u četvrtak, 6. juna, u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu

Ministar švedske diplomatije Karl Bilt obratio se video linkom gostima proslave poručivši im: ”Postoji veliki broj Srba u Švedskoj koji će slaviti Nacionalni dan Švedske u svojoj novoj domovini, što ilustruje blisku vezu između naše dve zemlje. Švedska je jedna od zemalja koja najsnažnije podržava i promoviše integraciju Srbije u EU, evropske reforme, evropske demokratije Srbije i celog regiona, i nadamo se da će Srbija vrlo brzo biti u mogućnosti da pokrene pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji”.

”Švedska je dugogodišnji partner Srbije i zbog toga želimo da nastavimo da produbljujemo naše prijateljske odnose. Odgovorno društvo ne predstavlja samo ono što mi obično mislimo, i ne može se opisati statističkim podacima ili davanjem dobrih primera, već ukazivanjem na vrednosti koje čine njen temelj.”- izjavio je ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp, i domaćin ove proslave.

U Srbiji uspešno posluje oko 70 švedskih kompanija, a 22 kompanije učestvuju u proslavljanju Naconalnog dana Švedske. Mnoge od njih su uključene u  korporativno-odgovorne aktivnosti u srpskom društvu. Evo zašto one veruju da je odgvorno poslovanje kamen temeljac u izgradnji održivog društva.

IKEA: “Mi u IKEI smatramo da održivost treba da bude sastavni deo svakodnevnog života s obzirom na to da je to jedan od osnovnih principa poslovanja i rasta naše kompanije na srpskom tržištu. To znači da su naše poslovne aktivnosti i saradnja sa lokalnim zajednicama i drugim partnerima usmerene ka stvaranju zajedničkih vrednosti za mnogo ljudi, vodeći pri tom računa o resursima planete, kao i doprinošenju životnoj sredini koja stimuliše dugoročni održivi razvoj.”

Lindex: “Lindex-ov rad na održivosti podržava ukupne poslovne ciljeve kompanije i sastoji se iz tri važna dela: društvena, ekološka i finasijska odgovornost, a odnosi se i na poslovanje Lindexa, naše zaposlene kao i na dobavljače i sve zainteresovane strane u lancu snabdevanja. Održiva moda – društvena, ekološka i finansijska odgovornost.”

Tetra Pak: “Tetra Pak je vodeća svetska kompanija u proizvodnji rešenja za preradu i pakovanje hrane. Usko sarađujući sa svojim kupcima i dobavljačima pružamo sigurne i inovativne proizvode visokih ekoloških kriterijuma koji svakoga dana zadovoljavaju potrebe stotine miliona ljudi u više od 170 zemalja širom sveta. Sa blizu 23.000 zaposlenih, mi verujemo u odgovorno vođenje industrije i načelo društveno odgovornog poslovanja. Naš slogan “ŠTITI ŠTO JE DOBRO”, odražava našu viziju stvaranja hrane, sigurne i dostupne svuda.”

Absolut Vodka: “Absolut Votka je četvrti najveći internacionalni alkoholni brend na svetu i Premium lider na tržištu. Svaka kap Absoluta koja se konzumira u svetu danas dolazi iz sela Ahus u južnoj Švedskoj. Absolut je poznat po tome što uključuje kreativnost u sve što čini ovaj brend, i takođe je veoma aktivan kada je reč o promocijama odgovornog konzumiranja alkohola.”

Oriflame: “Cilj kompanije Oriflame je da ostvari pozitivan uticaj na životnu sredinu i ljude i da osnaži širu zajednicu. Oriflame zauzima aktivan stav vezan za društvena i etička pitanja koja se odnose na oblasti ljudskih prava, standard rada, očuvanje životne sredine i borbu protiv korupcije, što čini sastavni deo Kodeksa ponašanja Kompanije. Vizija kompanije Oriflame po pitanju njene društvene odgovornosti  podrazumeva i primenu modela odgovornog poslovanja, koji ljudima obezbeđuje način da obogate i poboljšaju svoje živote..”

ABB: “ABB je posvećen postizanju visokih socijalnih i ekoloških standarda, zaštiti i unapređenju ljudskih prava i najviših etičkih principa korporativnog upravljanja sa ciljem da doprinese ostvarivanju interesa svih činilaca kompanije. Društvena odgovornost pokazuje kojim vrednostima težimo i kakav odnos imamo prema svim zainteresovanim stranama. Za ABB održivi razvoj predstavlja uravnotežen ekonomski rast, stalna briga o zaštiti životne sredine i društveni napredak, koji je na korist svim društvenim grupama.”

Editors choice