Mi žene se delimo u dve grupe: prva je disciplinovana i tokom cele godine vodi računa o svom izgledu i figuri, održava idealnu težinu, redovno vežba i sve ostale bajke koje mi iz druge grupe niti znamo niti razumemo. Ono, kako tačno uspevate da toliko vodite računa? Zar nikada ne dozvolite sebi da nekoliko dana zaređate da smo jedete picu i gledate serije, ne ustajući iz kreveta?!

Ukoliko pripadaš prvoj grupi – čestitam! Ukoliko si u mom “timu”, onda, šta da ti kažem… Možemo mi to! Izvući ćemo se i ove godine na neku “najmanje zlo dijetu”, a onda ćemo nastaviti da održavamo postignuto, ali ovoga puta stvarno! Dogovoreno?

Na posebnom si režimu ishrane  Evo šta ti može pomoći da ostvariš još bolji rezultat 2 Otkrivamo: Najlakši način da ovog leta dovedeš figuru do savršenstva

Dakle. Imamo nekoliko kilograma viška i želimo da ih se rešimo brzo, ali ipak što trajnije. Naravno da treba da “probušimo kašiku”, ali i same znamo da izgladnjivanje nije opcija. Potrebno nam je zdravo mršavljenje zahvaljujući kojem ćemo em smršati, em očuvati imunitet i opšte zdravlje. Upravo zato dijetu, odnosno režim ishrane, treba da odabereš mudro, ali i da u ishranu uključiš zdrave suplemente koji će poboljšati efikasnost mršavljenja i trajnost postignutih rezultata.

U poslednje vreme se najviše govori o hrono i keto dijeti koje prema procenama mogu da obezbede najbolje, najdugotrajnije i najzdravije rezultate, a evo šta treba da znaš o njima.

Program hrono ishrane dr Gifing je osmišljen 2003. godine i ne podrazumeva brojanje kalorija, merenje težine namirnica i određivanje količine hrane, već se vodi računa da postoji jednak protok vremena između obroka, pravilna raspoređenost obroka i ispravno kombinovanje namirnica za određeno doba dana. S obzirom na to da ne odgovara svaki režim ishrane svakoj osobi, ovde postoji mogućnost da se dijetalna ishrana u potpunosti prilagodi tebi, tvojim potrebama, kao i karakteristikama tvog organizma kako bi ostvarila najbolje rezultate.

Dr Ana Gifing uz hrono ishranu preporučuje konzumiranje Chronobiotic-a, premijum probiotika koji se sastoji od 3 najispitivanija probiotska soja (Saccharomyces boulardi, Lactobacillus rhamnosus GG i Bacillus subtillis), a u praksi daje izvanredne rezultate za sve koji su na posebnom režimu ishrane ili na dijeti zbog tretiranja gojaznosti.

Uloga probiotika u dijeti je ozdravljenje naše crevne flore, zbog čega se dešava optimizacija efekata restriktivne dijete, omogućava se lakše i brže mršavljenje i utiče se na održavanje postignutih rezultata. Osim toga, danas znamo da je proces mršavljenja, njegova brzina i efikasnost direktno povezana sa sastavom naše crevne mikroflore. Osobe koje u svojim crevima imaju manje Lactobacilla koji imaju osobinu da “štede energiju” sklonije su debljanju, dok one osobe čija je flora bogatija ovim baketrijama lakše “troše energiju” i na taj način lakše gube kilograme. Dakle, eto zašto probiotik!

Keto dijeta ti takođe može biti interesantna, naročito ako, poput mene, obožavaš da jedeš meso i ribu. Znam da to nije popularno čuti u vreme kada se svi kunu u veganstvo, ali činjenica je da baš ovaj režim ishrane nudi brojne benefite poput gubitka telesne težine, naravno, ali i kontrole apetita i nivoa šećera u krvi, povećanja nivoa energije i mentalnih sposobnosti, mirnijeg stomaka i veće fizičke izdržljivosti, a postoje dokazi da je keto dijeta često efikasna medicinska terapija za epilepsiju!

U keto dijeti dozvoljene mairnice su prirodne masti (maslinovo ulje, maslac), riba i plodovi mora, meso, jaja, sir, povrće koje raste iznad zemlje. Namirnice koje imaju mnogo šećera i skroba su zabranjene (hleb, testenina, pirinač, krompir; sokovi, pivo, voće, slatkiši). Naravno, preporučljivo je konzumiranje Chronobiotic-a kako bi doprinela zdravlju i ubrzala proces gubitka kilograma.

Imaj na umu da se keto ishrana ne preporučuje svima, zato se obavezno najpre posavetuj sa nutricionistom kako bi ti on pomogao da odabereš dijetu koja će ti najviše odgovarati. Ipak je potrebno da sve to posle održavaš, sećaš se?!

Fotografije: unsplash.com, instagram.com/chrono_biotic

Ivana

Comments