Leto je sjajna prilika da konzumirate namirnice koje će učiniti da se osećate bolje.

Čak i ako mislite da određena namirnica nije nimalo ukusna i da ne znate šta biste mogli napraviti od nje, pokušajte i iznenadiće vas činjenica na koliko različitih načina možete da iskoristite određenu stvar.

Određene namirnice koje nam dolaze iz prirode savršen su izvor energije, a da pritom nisu teške za varenje i pravo su osveženje. Takođe predstavićemo vam netipičan napitak za leto, koji svakako morate da uvrstite u svoju rutinu.

Kelj

Mnogo ljudi ne voli kelj, a većina će reći da je on ozloglašen još od davnina kada su nas roditelji primoravali da pojedemo sve do poslednjeg parčeta iz tanjira.

Međutim, kelj može biti odličan sastojak brojnih frapea i sokova. Možete probati razne recepte i uz pomoć mnogih kombinacija ukusa i umeća pripreme, on će izgubiti gorak ukus.

Osim što ga nazivaju zelenim čuvarem srca, kelj je takođe povrće koje utiče na zdravlje mozga.

Odličan je primer kako izbor hrane može promeniti zdravlje čoveka na bolje.

140 Načela zdravog života: Hrana savršena za leto

Jagode

Početkom juna počinje prava sezona jagoda, onih ukusnih, domaćih. Jagode su veoma zahvalno voće, a najviše ih volimo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno umočene u šlag ili čokoladu. Leto je verovatno doba godine kada najviše jedete voće. Ono osvežava i revitalizuje organizam, kada su jake vrućine, a vreme neizdrživo.

Mnogo vitamina kao zdrava alternativa za vas.
231 Načela zdravog života: Hrana savršena za leto

Paradajz

U narodu je poznat kao čuvar zdravlja i mladosti. Deluje protiv anemije, artritisa, ali i brojnih drugih bolesti, a odlična je namirnica za konzumiranje zahvaljujući obilju likopena i vitamina C.

Osim što ga možete jesti u sirovom stanju, može biti glavni sastojak brojnih salata, ali i glavnih jela. Kombinujte ga sa bosiljkom, jer će vam pomoći da lakše zaspite.

330 Načela zdravog života: Hrana savršena za leto

Čaj

Bez obzira što su visoke temperature odlična stvar je preko leta piti čaj. Ukoliko ga ne volite bez šećera slobodno ga zasladite, ali to je savršen lek za uznemireni stomak.

421 Načela zdravog života: Hrana savršena za leto

Lubenica

Lubenicu svi vole da jedu i to je jedini način da mršavite, a da jedete neku stvar u neograničenim količinama.

Ova biljka pored vode sadrži dosta vitamina i minerala što značajno doprinosi vašem zdravlju. Lubenica se upotrebljava u ishrani u gotovo svim zemljama sveta. Najveći proizvođači lubenica u svetu su: Kina, Turska i Rusija, a u Evropi: Grčka, Makedonija, Italija i Španija.

514 Načela zdravog života: Hrana savršena za leto

Violeta Stojanović

Comments