Ova godina je počela fantastično, barem kada pričamo o umetnosti. Godinu smo započeli sa brojnim muzičkim albumima (neke smo preslušali već nebrojano puta do sad), za “malo kasnije” najavljene su sezone dugo očekivanih serija, premijere obećavajućih filmova, a pored toga izdvojili smo i nezaboravne izložbe koje ne smeš da propustiš.

Edward Hopper u Fondaciji Beyeler u Baselu: 26. januar – 17. maj 2020.

Američki realista 20. veka Edward Hopper, koji je poznat po svojim umetničkim delima nastalim slikanjem uljem na platnu, biće glavna zvezda izložbe Fondacije Beyeler u Baselu, na kojoj će biti izložene njegove nestvarne reprezentacije prostranstva Amerike i urbanističkih pejzaža. Na ovoj fantastičnoj izložbi biće predstavljena široka paleta akvarela, ulja na platnu i obuhvatiće najraniji period njegovog rada, još od studiranja pa sve do njegove smrti 1967. godine. Izložba će takođe biti fokusirana i na njegov umetnički razvoj i različite uticaje koji su doprineli njegovoj estetici. Atmosferi će doprineti kratkometražni 3D film Wina Wendersa, koji je inspirisan umetnikovim američkim duhom.

About Time: Fashion and Duration u Muzeju umetnosti Metropoliten, New York: 7. maj – 7. septembar 2020.

Ove godine muzej Metropoliten proslavlja 150. godina postojanja, te se u to ime održava izložba Instituta za kostime, koji nostalgično diktira temu godišnje Met Gale. About Time: Fashion and Duration izložba provešće nas kroz istoriju mode kroz više od jednog veka, od 1870-ih, pa sve do danas, fokusirajući se na to kako odeća stvara vremenske asocijacije koje povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Kroz izložbu vodiće nas Virginia Woolf, a svi izložbeni komadi biće crni ili beli, usaglašeni jedni sa drugim.

Steve McQueen u Tate Modern galeriji u Londonu: 13. februar – 11. maj 2020.

U Tate Modern galeriji u Londonu biće prikazana izložba u čast čuvenog Steve McQueena, britanskog umetnika i filmskog stvaraoca. Ova izložba biće prvo veliko dešavanje u čast njegovih zasluga, još od kada je 1999. godine dobio Turner nagradu. U svojoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri McQueen se bavio različitim temama vremena i mesta, politikom, identitetom, reprezentacijama, dok je u filmskom stvaralaštvu pomerao granice – od svog rada na dugometražnim filmovima, kao što je “12 Years of Slave”, do raznovrsnih inovativnih instalacija. Izložba će obuhvatiti njegovih 14 najvećih profesionalnih ostvaranja, od kojih su neka Exodus 1992/7 i End Credits 2012–ongoing.

Marina Abramović: 50 Years of Pioneering Performance Art u Kraljevskoj akademiji, London: 16. septembar – 8. decembar 2020.

Posle retrospektivne izložbe “Čistač” koja se prikazivala u Beogradu od 21. septembra do 20. januara, naša konceptualna umetnica proslaviće pedesetogodišnjicu svog stvaranja u Kraljevskoj akademiji u Londonu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri konstantno je pomerala granice svoje fizičke i mentalne izdržljivosti, često u saradnji sa svojom publikom, koja je često učestvovala u njenim performansima. Marina Abramović će po prvi put prikazati svoju umetnost engleskoj publici, kada će izvesti neke od njenih najpoznatijih performansa. Takođe, po prvi put će predstaviti svoje novo delo, koje je kreirano upravo ovim povodom, gde će se fokusirati na promene na umetnikovim telu i na istraživanje sopstvene percepcije prelaska iz života u smrt dok zalazi u drugu polovinu svojih 70-ih godina.

Comments