Zima se, zbog praznika, automatski karakteriše kao najmagičnije doba godine. Neki od nas mnogo vole toplinu koju pruža topla čokolada ili kuvano vino kada zahladni, naročito dok napolju veje sneg, a na TV-u ide neki od naših omiljenih prazničnih filmova.

Svakako, kada hladnije vreme stupi na snagu ne bi trebalo da sebe uskratiš za jedno zabavno zimsko putovanje, koje ne mora nužno da bude skijanje. Ako voliš da doživiš zimu i praznike u njihovom punom sjaju, mi za tebe izdvajamo neke od najlepših prazničnih marketa širom Evrope koje treba da posetiš.

Colmar, Francuska

Grad Colmar Francuskoj je jedno od najlepših mesta na svetu da dočekaš Božić. Ovaj gradić se nalazi na granici sa Nemačkom, a ranije kroz istoriju je bio i deo Nemačke, dok Francuzi nisu potpuno vratili Colmar 1870. godine. Iz ovih razloga, Colmar ima i pomalo vajb nemačke arhitekture, što ga čini dodatno šarmantnim bez obzira na godišnje doba. Skoro ceo je urađen od drveta i ofarban u pastelne boje. Doduše, kada dođe vreme praznika, on zasija posebnom magijom. Za razliku od ostalih gradova Evrope koji uglavnom imaju okićen samo centar grada, Colmar je ceo okićen sa gomilom prazničnih dekoracija. Stanovnici se maksimalno trude i oko svojih domova, kako bi doprineli izgledu svog grada. Francuzi se ne ustručavaju ni da preteraju sa izlozima prodavnica, pa je sve dekorisano ogromnim kolačima, mašnama, granama punih ukrasa, jelkama, lampicama, plišanim životinjama… Božićni market je prepun raznih đakonija, od hrane preko ukrasa pa sve do plišanih igračaka.

Budimpešta, Mađarska

Za vreme zime, Budimpešta je cela u prazničnom duhu. Glavni grad Mađarske je već nekoliko godina unazad izglasan kao jedan sa najpovoljnijim novogodišnjim marketima u Evropi. Iako ih ima nekoliko u gradu, dva koja ne treba da propustiš su market na Vörösmarty trgu koji je u samom centru grada i market ispred bazilike St. Stephena. Lampice koje priređuju pravi šou za turiste. Svaki market u Budimpešti je poznat po svom unikatnom i visoko kvalitetnim ručno pravljenim ukrasima i drugim proizvodima poput kožnih rukavica, štrikanih šalova… Ovi marketi su ujedno i raj za ljude koji obožavaju hranu, jer ima pregršt čokoladnih bombona, suvog voća, kuvanog vina i domaće mađarske kuhinje koju ćeš obožavati.

Varšava, Poljska

Varšava je još samo jedan od mnogih gradova Evrope koji je istaknut zbog svog Božićnog marketa. Njihov najveći market je smešten u samom centru grada, a upravo tu imaš priliku da probaš sve specijaltete koje nudi ova država. Na trgu se nalazi i kraljevski zamak koji je ponovo podignut sa svim detaljima koji ga krase, nakon što su isti bili potpuno uništeni za vreme bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Ogromna jelka stoji okićena ispred zamka, što donosi određeno praznično raspoloženje svima koji se nađu na trgu. Poljska je poznata širom sveta po svojim staklenim ukrasima, stoga na svakom koraku imaš priliku i da kupiš jedan od ovih malih umetničkih dela.

Comments