Leto je, i svi želimo da nam kosa izgleda bujno i slobodno, a da u isto vreme bude savršeno nameštena – kao da smo upravo došle od frizera. Ipak, upravo tokom leta je najteže postići da nam kosa bude dobro nahranjena i samim tim zdrava. Sunce je čini suvom, farbana kosa gubi bogate tonove, hlor ili slana voda (ukoliko ste imali sreće da otputujete ili se rodite na moru) je takođe oštećuju. Ako ste se ikada farbali u plavo ili izvlačili svetle pramenove i otišli na bazen, nažalost, znate o čemu govorim.

Inspirisana sopstvenim svakodnevnim “brigama” oko toga kako mi kosa izgleda i da li su mi krajevi ponovo suvi, istražila sam nekoliko DIY tretmana koji pomažu da rehidrirate kosu, obnovite njen sjaj i zaštitite je od visokih temperatura, kačketa, šešira i jakog sunca.

Avokado i maslinovo ulje

Avokado je u svetu nege kose već poznat kao savršena hrana za oštećenu i suvu kosu. Zahvaljujući njegovim proteinima i prirodnim uljima, kosa je ponovo hidrirana, glatka i manje se mrsi, a nije previše teška i ne deluje masno.
Za efektan tretman izgnječite polovinu avokada i dodajte u smesu jednu do dve kašičice maslinovog ulja, a zatim je nanesite na vlažnu kosu nakon pranja i ostavite da deluje oko petnaestak minuta. Isperite temeljno vodom, i uživajte u rezultatima.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sam otkrila skoro, i ne prekida da me iznenađuje iz dana u dan! Ukoliko imate nežnu i baršunastu kosu i ne preterano jaku dlaku – kokosovo ulje je idealan tretman za vas. Ovo ulje je gusto, i savršeno je za oštećene krajeve jer prodire direktno u vlas, i ojačava je i neguje.
Za efektan tretman, prstima pokupite malo ulja i utrljajte u krajeve, a ukoliko se vaše ulje nalazi u čvrstom stanju (što se dešava ako ga čuvate na nižoj temperaturi) – zagrejte ga kratko u mikrotalasnoj i nanesite na isti način. Takođe, ukoliko vam je kosa farbana i dosta oštećena, kokosovo ulje možete držati i preko noći, a zatim ujutru isprati.

Comments