U jeku Saint Laurent kolekcije jesen/zima 2020. o kojoj se još uvek priča, a koja nas je fascinirala provokativnim, smelim modelima, vraćamo se unazad i prisećamo revija za kolekcije u kojima su dominirali lateks momenti koji će ostati zabeleženi u istoriji mode.

Versace jesen/zima 1994.

Šta dobijemo kada ukrstimo lateks i najveće supermodele svih vremena? Odgovor je Versace revija za kolekciju jesen/zima 1994. Na ovoj reviji videli smo Claudiu Schiffer, Helenu Christensen, Naomi Campbell, Amber Valletta, Shalom Harlow, Christy Turlington, Lindu Evangelistu, Carlu Bruni i Kate Moss kako defiluju pistom u seksepilnim autfitima isečenim od lateksa, PVC-a i plastike – sve u raznim svetlim nijansama uključujući crvenu, ljubičastu, žutu, plavu, ružičastu i crnu. Ovaj izgled Gianni Versace nazvao je “tehno-glamurom”.

Mugler Haute Couture jesen/zima 1995.

Na reviji visoke mode za kolekciju jesen/zima 1995 kojom je Thierry Mugler obeležio 20 godina postojanja istoimene modne kuće, primećena je proliferacija fetišističkog lateksa, pretežno u crnoj boji. Spektakularan performans Jamesa Browna i nastupi Tippi Hedren, Patty Hearst i Veruschka obeležili su ovu reviju koju je Vogue opisao kao “zastrašujuću i mučnu sliku za osvit internet doba”.

Alexander McQueen proleće/leto 1999.

Ovo je revija koja je ušla u istoriju, posebno upamćena po manekenki Shalom Harlow koja stoji na rotacionoj platformi u centru izložbenog prostora noseći belu trapez haljinu dok je dva robota prskaju crnom i žutom bojom. Sama kolekcija bila je Mekvinova najotvorenija počast Pokretu za umetnost i zanate. Najpre je u kolekciji, koja je na drugim mestima sadržala elegantne haljine od čipke i suknje od rafije, bio niz sivih komada od lateksa da meko padnu uz telo, a ne da se protežu i prijanjaju uz figuru.

Christian Dior jesen/zima 2003.

“Bila je to hardcore romansa! Seks roboti!”, rekao je John Galliano za svoju ready-to-wear kolekciju jesen/zima za Dior 2003. godine. Svež od putovanja u Kinu i Japan, Galliano je svoje couture i ready-to-wear kolekcije stvarao sa elementima Chinoiserie i japonisma (umetnički pravci). Ali, među romantičnim vezenim svilama i vojvotkinja satenima, bilo je dovoljno lateksa: visok sjaj, crvene, ljubičaste i crne hulahopke, pencil suknje…

Christian Dior Haute Couture proleće/leto 2015.

Raf Simons, tada kreativni director modne kuće Dior, predstavio je u okviru ove kolekcije pravi modni vremeplov: od raskošnih haljina koje su nas vratile u 50-e, preko geometrijskih dezena iz 60-ih, do neobične igre materijala u 70-im. Slojevi koji su se sastojali od kombinacija plastike i peril na cvetnim dezenima dali su čitavoj kolekciji moderan, gotovo futuristički izgled, dok je posebnu pažnju privukao više nego zanimljiv izbor obuće – naime, reč je o čizmama od lateksa u bezbroj boja, koje su se uzdizale sve do bedara.

Comments