Kad se danas osvrnemo, bez zadrške možemo reći da je originalni Scream (1996) Wesa Cravena zauvek promenio horor žanr, davši nov obrazac uobičajenim slasher ostvarenjima. Craven nam je predstavio pojedine od najpamtljivijih likova kinematografije, uz scenaristu Kevina Williamsona im podarivši dubinu i dopadljivost, pa su mnogi reprizirali uloge i u narednim Scream filmovima. 

Uskoro nas očekuje Scream VI, koji će se na bioskopskim platnima naći od 9. marta ove godine, pa smo rešili da sumiramo naše omiljene Scream junake (ali i negativce), bez kojih svetski popularna franšiza ne bi bila ista. Napominjemo, tekst je pun spojlera koji se tiču Scream filmova (1996-2022). 

Ovo su najbolji likovi Scream horor franšize:

Casey Becker

Davne 1996, na svim Scream posterima videli smo Drew Barrymore u gro-planu, zbog čega smo pretpostavljali da je ona protagonistkinja filma. Međutim, njena Casey Becker je bila prva žrtva Ghostface ubice, a Drew ju je u nekoliko minuta uspela da pretvori u možda najpamtljiviju scenu filma, na kojoj će biti zasnovana cela franšiza. Casey je nežna, šarmantna, duhovita i, iako životno ugrožena, izvesno vreme uspeva da odoleva pokušajima ubice da je usmrti. Scena je puna tenzije i uzbuđenja, a gledaoci su bili zatečeni kad je Casey ipak ubijena, učinivši Scream nepredvidivim ostvarenjem u kom niko nije pošteđen. PR kampanja je definitivno urodila plodom. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMSCENEOF (@filmsceneof)


Mindy Meeks Martin

Scream novajlija, Mindy Meeks Martin, koju igra Jasmin Savoy Brown, pojavila se u petom delu franšize – i uspela da ostane upečatljiva. Naime, Mindy je sestričina Scream veterana, pokojnog Randyja Meeksa, i predstavlja njegovu savremenu verziju, koja svima objašnjava pravila horor filma. Ipak, iako blago arogantna sveznalica, Mindy je prizemna, zabavna i inteligentna, a Jasmin ju je odlično odglumila. Naizgled je bila ubijena u filmu, ali je ipak preživela, pa se radujemo što ćemo je ponovo videti i u predstojećem Scream VI.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @the_night_horror_came_home

Billy Loomis

Sve vreme originalnog filma iz 1996, Billy se nije mnogo trudio da sakrije svoju diskutabilnu ličnost, ali njegov šarm i ljubav prema Sidney nas je navela da zaboravimo koliko je, zapravo, jeziv. Prvenstveno je bio okrivljen za Vudsboro ubistva, ali kad se to pokazalo “netačnim”, odahnuli smo i pažnju usmerili na druge potencijalne ubice, zato nas je krajni ishod veoma iznenadio. Billy nam je otkrio koliko je zaista izopačen i da su sva ubistva bila njegova osveta zbog ubistva Sindeyne majke, Maureen Prescott. Skeet Ulrich kao Billy Loomis nas je naterao da budemo fascinirani Ghostface ubicama, pa nam je njegovo pojavljivanje u Scream (2022) i otkriće da je otac protagonistkinje Sam Carpenter bilo šokantnije i jednako uzbudljivo. 

Kirby Reed

Kao jedan od veoma malog broja cool likova iz Scream IV, Kirby je postala instant fan-favorite zbog svog intelekta, neustrašivnosti, prilagodljivosti i istrajnosti u borbi sa Ghostfaceom. Kirby tumači Hayden Panettiere, zavodljiva, uvek zabavna glumica koju dugo nismo primetili na filmu, pa se radujemo što ćemo je ponovo videti u Scream VI (iako smo mislili da ju je Ghostface usmrtio u četvrtom delu). Nadamo se da će Kirby preživeti pokolj u predstojećem ostvarenju i da će postati ustaljena heroina Scream franšize. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scream (@screammovies)

Pročitajte i ovo: Ovo su fascinantne činjenice o filmu “Titanic” koje sigurno niste znali

Stu Macher

Kad god bismo videli da je Matthew Lillard angažovan u nekom filmu, bilo nam je jasno da nas očekuje ludi Jim Carrey provod, a Stu Macher je definitivno jedna od njegovih najprepoznatljivijih uloga. Macher je drug Billyja Loomisa, koji uspeva da istovremeno bude zastrašujuć i duhovit, što je fanove navelo da se momentalno zaljube u njegov lik, ma koliko bio izopačen. Macher ima mentalne ispade na kraju filma koji su ujedno zabavni i groteskni, a njegova opsesija Billyjem i brutalnim ubistvom nas sve vreme drže na ivici sedišta. Njegova smrt je bila jeziva i pamtljiva, ali ne možemo da ne maštamo kako je Stu ipak preživeo i da će se vratiti u Scream VI

Randy Meeks

Scream franšiza je poznata i po satiri horor žanra; ne zazire da predstavi generalno stanovište društva o ovoj branši, a to najbolje radi kroz komentare Randyja Meeksa (Jamie Kennedy), koji je u svakom Scream filmu u kom se pojavio davao briljantne govore o pravilima horor žanra. Uz nepresušno znanje o tematici i ljubiteljima horor žanra, Randy je simpatičan i iskazuje veliki intelekt kako bi pomogao svojim prijateljima. Nakon njegove smrti, ulogu zabavnog govornika nasledili su drugi likovi, među kojima su pomenute Mindy Meeks Martin i Kirby Reed.

Dewey Riley

Veliki broj fanova širom sveta se šokirao kad je Dewey Riley (David Arquette) ubijen u Scream (2022), nakon što je čak pet puta igrao neustrašivog policajca koji je, uz Sidney Prescott i Gale Weathers predstavljao deo trija koji “ne može da umre”. Bivši šerif gradića Vudsboro nam je doneo veći broj emotivno dirljivih trenutaka u toku svoje karijere, učinivši da se povežemo s njim, pa nam je njegova iznenadna smrt time dodatno teško pala. David Arquette mu je dao dovoljnu dozu smelosti i nezrelosti, učinivši Deweyja ikoničnim junakom horor žanra. On je heroj koji nam je svima potreban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scream (@screammovies)

Gale Weathers

Gale Weathers je nesumnjivo jedan od najboljih likova franšize. Ona je nepokolebljiva, odlučna, i ne preza od opasnosti, već je očekuje i prihvata. Bez Gale, Sidney verovatno ne bi preživela još u originalnom filmu. Galein pristup istraživačkom novinarstvu je od velike pomoći u traganju za ubicom. Ona je nezaustavljiva sila, čak i kad je upucana ili izbodena – uvek se vraća da završi posao. Courteney Cox u svakom performansu da sve od sebe, čineći Gale još žilavijom. Njena veza sa Deweyjem nam je donela čitav niz emotivnih trenutaka u celokupnoj franšizi, radnji dajući još veći značaj. Jedva čekamo da vidimo šta će učiniti u Scream VI

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scream (@screammovies)

Sidney Prescott

I za kraj, naravno, lice franšize. Možda i lice devedesetih – Sidney Prescott (Neve Campbell). Mislili smo da Gale stavimo na prvo mesto, ali postoji razlog zašto svako prvo pomisli na Sidney kad se pomene Scream. Kao i Gale, i Sidney je neustrašiva, nepokolebljiva i ne prepušta stvari trenutku – što se sve više primećivalo iz filma u film. Neve ju je postepeno gradila, donevši joj dopadljivost zbog koje svi za nju navijamo, uvek se plašeći da slučajno u sledećem delu ne postane Ghostfaceova žrtva. Sidney je nesumnjivo jedna od najboljih final girls svih vremena koja daruje i pamtljive one-line rečenice pre nego što ubije svakog ubicu. Ipak, navodno je nećemo videti u Scream VI, ali se ipak nadamo da je u pitanju marketinški trik. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aaron Taylor (@taylz85)

Pročitajte i ovo: 5 najboljih final girls iz horor filmova devedesetih

Naslovna fotografija: instagram.com/ghostfacekiller2k

Dušan Veselinović

Comments