#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Najčešća pitanja i odgovori o laserskom skidanju dioptrije

Najčešća pitanja i odgovori o laserskom skidanju dioptrije

1. Da li se dioptrija vraća posle intervencije?

95% pacijenata koji laserski uklone kratkovidost (minus dioptriju) nema nikakvu dioptriju posle intervencije, niti im se ona kasnije vrati. Kod dalekovidosti (plus dioptrije) i/ili visokog astigmatizma (preko 3 dioptrije) taj procenat je nešto niži i iznosi 90%. Kod 5% kratkovidih i 10% dalekovidih i pacijenata sa astigmatizmom većim od 3 dioptrije koji laserski uklone dioptriju može da se vrati mala dioptrija, koja obično ne prelazi 15% početne dioptrije pre operacije. Ukoliko je dioptrija stabilna, veoma je retko da u godinama koje dolaze ona poraste u meri da utiče na vid.

2. Da li lasersko skidanje dioptrije boli?

LASIK procedura laserskog skidanja dioptrije, koja se radi kod velike većine pacijenata, potpuno je bezbolna procedura. Bezbolnost procedure se postiže ukapavanjem kapi u oči. Neki pacijenti posle sat–dva od intervencije, po prestanku dejstva anestezije, mogu da osete veoma blago grebuckanje i peckanje. PRK metoda laserskog skidanja dioptrije, koja se radi dosta ređe i ukoliko je rožnjača tanka za LASIK metodu, takođe je bezbolna, ali zbog uklanjanja epitela rožnjače u toku procedure, po prestanku dejstva anestezije pacijenti mogu osećati bol. Bol varira u jačini od pacijenta do pacijenta, neki ga opisuju kao veoma diskretan, kod nekih pacijanta je dosta izraženiji, ali je najizraženiji u prvih 24 do 48 sata od PRK intervencije.

add2 Najčešća pitanja i odgovori o laserskom skidanju dioptrije

Sačuvajte vid

3. Da li mogu da se pojave neke komplikacije posle laserskog skidanja dioptrije?

Učestalost komplikacija posle laserskog skidanja dioptrije je od 0,5 do 1%. To su pre svega lakše komplikacije, koje ne utiču na ishod operacije, ali produžavaju oporavak i zahtevaju adekvatno lečenje i redovne kontrole. Učestalost ozbiljnijih komplikacija (kao što je infekcija rožnjače) je veoma mala i iznosi 0,02% (1 na 5000 procedura). One se takođe mogu adekvatno sanirati, ali je za njihovo lečenje potrebno više vremena.

4. Koliko je potrebno vremena da bih dobro video posle skidanja dioptrije?

Posle LASIK procedure laserskog skidanja dioptrije 90% pacijenata dobije svoj maksimum vidne oštrine već sutradan na prvoj kontroli. Ostali dobiju taj maksimum za dva, tri dana. Prvih par nedelja je normalno da postoje varijacije u kvalitetu vida. Te varijacije ne ograničavaju pacijente da obavljaju redovne aktivnosti (kao što je odlazak na posao i slično) i posledica su lošijeg suznog filma posle skidanja dioptrije. Vid postaje sve vreme savršeno jasan po oporavku suznog filma, i za to je kod nekih pacijenata potrebno par dana, kod nekih par nedelja, a kod veoma malog broja pacijenata par meseci.

5. Posle koliko vremena od laserskog skidanja dioptrije mogu da se vratim na posao?

Posle laserskog skidanja dioptrije, pacijenti mogu da se vrate na posao već posle tri dana. Mi savetujemo da pacijent, ukoliko ima mogućnosti za to, ne ide na posao sedam dana. Prvih nedelja posle intervencije treba izbegavati boravak u veoma prljavim i prašnjavim prostorijama. Prvih mesec dana se ne savetuje jak fizički napor, kupanje u bazenima, morima, i u drugim vodama u kojima ima dosta bakterija i drugih mikroorganizama.

Izvor: Očna bolnica Profesional

Editors choice