Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Dolazak na novi posao sa sobom nosi mnogo stresa i prilagođavanja. Iako ste prošli selekcioni proces, i uspeli ste da dobijete posao, pravo dokazivanje znanja i sposobnosti tek sledi, i u svoj panici koja tada nastupa, vrlo lako se mogu napraviti neke velike greške.

Važno je poslu pristupiti prirodno, verovati u sebe i činjenicu da ste dorasli izazovima pred vama.

Ako to ipak, zbog velikog stresa zaboravite, mi vam navodimo nekoliko početničkih grešaka koje lako možete izbeći, a time se izboriti i sa mogućnošću da vas novi poslodavac i kolege potcene.

hreške na novom poslu Najčešće greške na novom radnom mestu

Predstavite se svima. Iako vam se čini besmislenim da se odjednom upoznajete sa desetinama novih ljudi, i pomišljate kako nećete uspeti da upamtite sva imena i lica, imajte na umu da će oni vas, kao novog kolegu sigurno upamtiti, i da imate samo jednu mogućnost da ostavite dobar prvi utisak.

Ne očekujte da znate sve. Kolikogod da ste dobro obrazovani, ili da ste radili na sličnim radnim mestima, svaki radni kolektiv ima drugačije navike i procese rada na koje se morate postepeno prilagođavati. Uvek ćete morati da učite nešto novo.

Ne ustručavajte se da postavljate pitanja. Ukoliko vam je neprijatno da baš stalno zapikujete, pokušajte da se fokusirate na najvažnija pitanja, a da se sa sitnijim nedoumicama izborite sami, ili da prosto pitanja ravnomerno rasporedite po iskusnijim kolegama i poslodavcima, kako ne biste stalni “bombardovali” samo jednu osobu.

novi posao Najčešće greške na novom radnom mestu

Ne pričajte o svom starom poslu. Slično kao i sa početkom nove veze i sa bivšim momcima, tako ni na novom poslu ne treba odmah da počnete da pričate o svojim prethodnim radnim mestima. Ljudima se to može učiniti dosadnim ili arogantnim. Ne navaljujte sa ovakvim pričama, bar ne do trenutka dok se neko ne zainteresuje i sam vam postavi pitanje.

Ne obećavajte previše. U želji da se dopadnete novom poslodavcu lako se možete preceniti, posebno ukoliko ne poznajete procese rada u novoj firmi i vreme koje vam može oduzeti svaki od njih. Time ćete samo stvoriti rizik da brzo razočarate nadređene.

Oblačite se u skladu sa poslom, ali i odevanjem vaših kolega. Osim ako ne radite u modnoj industriji, ekstravagancija nije poželjna, sem ako se tako oblače i vaši saradnici. Ukoliko je “dres kod” strogo poslovan, pridrzavajte ga se, a ukoliko vaše kolege nose farmerke i majice – opustite se i vi.

Jasna Stanić

 

Editors choice