5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Prva i najveća greška jeste da sunce leči bubuljice. Ne, ne, ne i ne! Istina je da prilikom sunčanja koža pokušava da preživi i zadebljuje se potiskujući bubuljice duboko u kožu. Mislite da je problem rešen, na kratko, ali one će se vratiti, možda i u gorem obliku, ne odmah, ali kroz par meseci sigurno. Dakle, sunce ne leči bubuljice, samo ih potiskuje, jer koža pokušava da preživi!

Ako koristim veći faktor manje ću pocrneti. Skoro da ne postoji osoba koja ovo ne misli. Odmah da vam kažem da to nikako nije tačno. Broj faktora govori koliko vremenski koža može da bude zaštićena. Formula glasi ovako:

Koliko (minuta) koža može da izdrži bez kreme za sunčanje (da ne dobije opekotine) x

SPF broj = maksimalno vreme izlaganja suncu

tumblr m0cv0hwm0T1rpg32do1 500 Najčešće zablude prilikom sunčanja

Ako koristim veći faktor manje ću pocrneti – zabluda

U praksi to izgleda ovako: ako na suncu počnete da gorite posle 10 minuta, a koristite kremu čiji je spf 15, možete na suncu izdržati do 150 minuta bez opekotina. Pod uslovom da je namažete dovoljno.

Faktori od 50 pa naviše se razlikuju od ostalih po tome što oni u sebi imaju i fizička (sve ostale kreme imaju samo ovo svojstvo) i hemijska svojstva (koja prodiru duboko u kožu).

Skuplje kreme su bolje. Ne! One su možda bolje teksture, mirisa, boje, ali sve isto štite.

Jednom se namažem i zaštićen/a sam ceo dan, krema je vodootporna. Ako je krema vodootporna, ne znači da će vas štititi ceo dan, vodootporna je da bi vas štitila dok ste u vodi. Kada izađete verovatno ćete je obrisati peškirom ili sprati vodom. Mažite se non-stop i ne štedite na kremi.

Ako je napolju oblačno, ne moram da se namažem kremom za sunčanje. Još jedna velika greška. Sunčevi zraci se probijaju i kroz oblake, ne osećamo ih, što je još opasnije jer više oštećuju kožu.

Ako koristim kreme za sunčanje sa visokim faktorom, zaštićen/a sam od sunca. Ovo je jedna od najrasprostranjenijih grešaka. Potrebno je da se štitimo odećom i svime što nam padne pod ruku: šeširi, kačketi, naočari za sunce… Nažalost, nikada nismo 100% zaštićeni, stoga je potrebno da radimo sve  što je u našoj moći da bismo obezbedili što veću zaštićenost, pošto je danas sunce više nego ikad opasno.


Ana Vukosavljević je autor bloga Beauty stuff by Ana, student Pravnog fakulteta. Iako se nada uspešnoj advokatskoj karijeri, njena najveća ljubav je kozmetika.

Editors choice