U svim delovima sveta zadivljujuća lepota prirode čuva se i neguje u vrtovima i parkovima, a botaničke bašte su najlepši spomenari kultivisanog bogatstva biljnog sveta. Ovo su neke među najlepšim botaničkim baštama u svetu.

Kirstenbosch, nacionalna botanička bašta (Kejp Taun, Južna Afrika)

Ova bašta prostire se na 528 hektara površine i prikazuje biološku raznovrsnost i prirodnu lepotu zelenila. Duge staze posetioce vode pod krošnje stogodišnjeg drveća, netaknutih šuma i finbosa – specifične vegetacije koja se može videti samo u Južnoj Africi.

Keukenhof (Holandija)

Keukenhof važi za najlepšu evropsku botničku baštu, u kojoj se gaji cveće – ovde možete videti preko 800 vrsta lala, kao i brojne vrste narcisa, zumbula, ljiljana, a od stručnjaka možete dobiti savete o uzgajanju i aranžiranju cveća. U sklopu bašte nalaze se kafići i restorani, a možete i da iznajmite bicikl i da se lagano vozikate mirnim stazama i uživate u lepoti i mirisu od kojih zastaje dah.

Versajski vrtovi (Francuska)

Poznat po svojoj ekscentričnosti, Luj XIV je angažovao kraljevskog pejzažistu, Andre Le Notre-a, da osmisli park na površini, koja danas zauzima 800 hektara, od čega su na 93 hektara zasađeni vrtovi. Sve je ovde grandiozno i velelepno – od živopisnih formi živih ograda, do velikog kanala (kralj je obožavao vožnju gondolama) i svaki element ovog vrta je prosto – kraljevski.

Comments