Uoči božićnih i novogodišnjih praznika svako od nas uživa u kićenju jelke, novogodišnjoj dekoraciji i celokupnoj prazničnoj atmosferi. Međutim, znate li zbog čega se ukrašava ovo predivno zimzeleno drvo? Koji simbol predstavlja zvezda na vrhu istog? Odgovore na ova i još neka pitanja otkrićemo vam u ovom tekstu i predstavićemo vam nekoliko najlepše ukrašenih božićnih jelki ikada.

Postoji nekoliko legendi o tome zbog čega ukrašavamo jelku uoči praznika. Jedna od najrasprostranjenijih legendi svakako jeste ona vezana za tri zimzelena drveta. Naime, ispred mesta na kojem je Isus Hrist rođen nalazila su se tri zimzelena drveta od kojih je jedno bilo kedrovo drvo, drugo bor, a treće jela. Kada se te čarobne noći rodio Isus, svako drvo se zatreslo kako bi pozdravilo i darovalo sina Božijeg. Kedar je novorođenčetu podario mirišljave iglice, a bor šišarke. Jedino jela nije imala plod za darivanje, te je zaplakala. Anđeo se smilovao i poklonio joj je zvezdu sa neba koju je ona spustita ispred Isusa. Po ovoj legendi jasno je zašto kitimo baš jelku i zašto na njen vrh stavljamo zvezdu.

01 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Predivno – božanstveno ukrašena jelka i preslatko dete koje dodaje ukrase

02 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Romantično – odlična ideja za zaljubljene: jelka ukrašena ružama

Po drugim predanjima, kada je o kićenju jelke reč, na vrh iste treba da postavimo zvezdu (kao simbol Vitlejemske zvezde) ili pak anđela (kao simbol anđela Gavrila).

Prvi dokazi o kićenju jelke potiču iz 11. veka. Tada je u Nemačkoj zabeležen običaj ukrašavanja jelke jabukama pred Božić, tačnije 24. decembra. U Zapadnoj Nemačkoj, jelke su bivale kićene i kolačima i svećama (kao simbol Hristove večne svetlosti).

03 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Bajkovito – divan prizor, kao iz bajke

04 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Čarobno – prelepa jelka ispred zgrade Rokfeler centra u Njujorku

Kroz nekoliko vekova, ovaj običaj se proširio i svuda po Evropi. Godine 1841. engleski Princ Albert jelku je ukrasio poklonima, mašnicama i bombonama.

Ukoliko sve ovo uporedimo sa današnjim ukrasima, možemo da vidimo da je i ukrašavanje jelke, kao uostalom i sve u životu, evoluiralo i napredovalo. Međutim, postoji još jedan važan korak, odnosno momenat između početnog i sadašnjeg ukrašavanja. Legenda kaže da je jedan nemački zanatlija, tačnije duvač stakla, bio veoma tužan jer svojoj deci nije mogao da priušti jestive ukrase za jelku, pa im je dao ono što je mogao da napravi, a šta drugo nego staklene kuglice. Ovi ukrasi su postali izrazito popularni, a dobri i skromni duvač stakla se obogatio i mogao je svojoj deci da pruži mnogo toga, pa i divne božićne ukrase. Tako su kuglice postale sastavni deo božićnih ukrasa.

Kroz nekoliko fotografija prikazaćemo vam najlepše dekorisane jelke ikada. Uživajte.

05 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Elegantno – prefinjeno i odmereno, a opet u duhu Božića

06 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Fabulozno – jelka u Njujorškoj Javnoj biblioteci

07 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Kreativno – divno ukrašena jelka i vizuelni efekat lebdećih poklona u robnoj kući “Galeries Lafayette” u Parizu

08 najlepse jelke Najlepše i najspektakularnije božićne jelke

Fantastično – dekoracija je odlična, a ideja nijansiranog ukrašavanja fenomenalna


Aleksandra Grujić – Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu. Više informacija o Aleksandrinim interesovanjima i stilu, kao i o njenom novinarskom radu možete da saznate putem ovog sajta.

Comments