S obzirom na različitosti ljudi, nije iznenađujuće što je i hrana izmešana, pa se svako govorno područje ugleda na one zemlje koje su mu bliske. Švajcarska tradicionalna hrana zasniva se na krompiru i siru. Postoji čak 450 vrsta sireva, a najpoznatiji su ementaler, grijer, vaherin, tilsiter i apenceler. Naravno, nikako ne smete zaboraviti i na švajcarsku čokoladu koja važi za jednu od najlepših. Poznati recepti ove zemlje su suresti, musli, servela, španski vetar. Švajcarska važi za postojbinu alkoholnog pića sa visokim promilom alkohola, apsinta.

Slika 525 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Uživajte u švajcarskoj hrani i piću

Neke od zanimljivosti o Švajcarkoj jesu da gde kog da se nalazite, nikada niste udaljeni više od 15 kilometara od nekog jezera. Bogata je vodama i čak 60% struje se proizvodi baš iz jezera. U Ženevskom jezeru postoji čak 40 potonulih olupina, među koje spada i šest trkačkih automobila formule. U Švajcarskoj postoji više banaka nego zubara. Najveći evropski sat se nalazi baš u Cirihu, veći je čak i od londonskog Big Bena. U Cirihu takođe postoji i 1,200 fontana.

Slika 617 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Toranj i drveni mostu u Lucernu

Slika 717 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Najveći evropski vodopad Rajnfal, na reci Rajni

Švajcarska je država u kojoj žive ljudi različitih nacionalnosti, a opet je jedna od najnaprednijih država u Evropi. Ukoliko se budete odlučili na to da je posetite, uvereni smo da ćete se zaljubiti u predivne predele i prirodna bogatstva ove zemlje, a za ljubitelje snega i skijanja, ova država je pravi raj! Nemojte propustiti sve lepote koje vam nudi i daruje.

Izvori fotografija: blogspot.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments