Kroz istoriju, primitivni narodi su pećine koristili za skloništa, sahrane ili kao verske objekte. Sve što se nalazi u pećinama, zašticeno je od klime i životinja. Pećine su arheološke riznice koje nam daju šansu da učimo o tim ljudima. Ovi podzemni dragulji još jednom potvrđuju da je priroda čudo.

Otkrivena je pre skoro dvanaest godina od strane rudara koju su kopali tunel. Ova pećina, dubokatri stotine metara sadrži neke od najvećih kristala koji su ikada otkriveni na Zemlji.

Slika11 Najlepše pećine na svetu

Kristalna pećina, Meksiko

Ova pećina se nalazi u blizini Bejruta. Zbog raspada krečnjaka, samo sedamsto pedeset metara je dostupno za turiste, preko specijalno osmišljene staze, od ukupnih 2130 metara.

Slika21 Najlepše pećine na svetu

Jeita Grotto, Liban

Još jedna naučno priznata pećina od 7729 metara koja ima dosta podzemnih reka.

Slika4 Najlepše pećine na svetu

Phong, Nha, Vijetnam

Ovo je jedna od najdužih pećina na svetu, sa preko 42 km. U pećini se može videti dosta kristalnih formi. Otvorena je za posetioce od maja do oktobra. Preko dvesta hiljada turista dolazi svake godina da vidi ovo čudo prirode.

Slika5 Najlepše pećine na svetu

Eisriesewelt, Austrija

Ova pećina je poznata po crvu koji je visio na krovu i koji je sijao poput zvezde. To je zapravo bila hemijska reakcija. Veruje se da je formirana pre oko trideset miliona godina.

Slika6 Najlepše pećine na svetu

Waitoomo Glowworm, Novi Zeland

Ova pećina je peta najduža pećina na svetu, sa 203 km. Pristup je ograničen, zbog naučnih istraživanja.

Slika71 Najlepše pećine na svetu

Lechuguilla, USA

Ova sedamdeset miliona godina stara pećina je visoka četrdeset metara i sadrži nekoliko dubokih jezera. Kroz nju protiče reka, pa je moguće obići je čamcem.

Slika8 Najlepše pećine na svetu

Ali-Sadr, Iran

Pećina poznata kao “Palata prirodnih umetnosti” nalazi se na severozapadu Kine. Neverovatne boje, kamene zavese, i stubovi deo su ove pećine. Podvodna reka joj daje posebnu draž. Definitivno je vredi posetiti.

Slika9 Najlepše pećine na svetu

Reed Flute, Kina


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Comments