Istočnjački začini, nakit, mandolina, medicina, kultura, obožavanje voljenog bića, opiranje zaboravu – oslušnite šapat daljina. Uživajte u prefinjenoj dozi istočnjačke lepe reči i mudrosti – Orhanova dela, vaša dnevna doza inspiracije.

“I muškarcima i ženama, svima nam je jedno zajedničko: noću u snovima grešimo s onima na koje se tokom dana ne usudimo ni pomisliti.”

“Shvatio sam da čovek zaboravlja lice koje dugo ne vidi, ma koliko god ga voleo.”

“I ja sam voleo jednu ženu toliko da sad čuvam njenu kosu, maramice, šnale, sve njene stvari i da u njima godinama nalazim utehu, gospodine Orhane.”

“Samoća je stvar ponosa: usamljenik se na veoma nadmen način utapa u sopstvenom mirisu.”

“Daće Bog da naučimo i kako da jednoga dana svoje živote bez straha prepričavamo kao svoje.”

“Svaki pametan čovek zna da je život lep i da je njegov cilj biti srećan… No, ipak su na kraju samo glupi srećni. Kako to objasniti?”

“Mogućnosti da se zaljubi bojao se nasmrt i gotovo instinktivno: bila je to intuicija poznata ljudima čije se ograničeno ljubavno iskustvo svodi na nisku od boli i stida.”

“Od mene se odvojio moj duh i u nekom rajskom kutku grlio i ljubio Fusun. Požurio sam napolje. Bila je to glupa uobrazilja, a povrh toga Fusun, zapravo, i nije bila baš toliko lepa.”

10178 642783602405880 963613810 n Najlepši citati: Ferit Orhan Pamuk

“Prava umetnost odoleva vremenu, za razliku od svega ostalog.”

“Kultura je mešavina. Kultura znači mešavinu stvari iz raznih izvora.”

“Opsesivna ljubav tiče se i toga da čovek sebe shvata previše ozbiljno, pa tako i svoja osećanja.”

“Za dobro prijateljstvo zajednička tajna je najbolji početak.”

“Svet, život, svaka stvar vrvela je od znakova koje nam je Bog upućivao da bi čovek u svakom trenutku mogao da prorekne svoju sudbinu.”

“Bio je to najsrećniji trenutak u mom životu, mada tada toga nisam bio svestan. A i da jesam, da li bih mogao da sačuvam sreću i da li bi se, u tom slučaju, sve sasvim drugačije odvijalo? Da, da sam bio kadar da pojmim da je to bio moj najsrećniji trenutak u životu, nikada tu sreću ne bih tako protraćio. Taj čudesni zlatni tren, što me je celog obavio dubokim spokojem, potrajao je možda nekoliko sekundi, a ipak, meni se činilo da je sreća trajala satima, godinama.”


Kristina Živanović – “Ovo sazvežđe je za nju – provincija”. Doza kofeina za dobro jutro joj ne dozvoljava da uguši ambicije i snove, jer svaki dan je novi početak i ukazana prilika da život modifikuje u prijatan ambijent dostojan najvrednijeg detalja – osmeha. Student kragujevačkog Univerziteta, novinarka portala Ritam Grada.

Comments