Šekspirove (William Shakespeare) drame i stihovi biće poznati dok god je sveta i veka, ali njegov život je i dan-danas ostao misterija. Zna se da je bio najstariji sin od osmoro dece i da se oženio osam godina starijom ženom koja mu je rodila troje dece. Šekspirova trupa je kao najistaknutija pozorišna trupa u zemlji imala patronat samog kralja i postala poznata kao “Kraljeva družina” (King’s Men). Iako je bio popularan za života, postao je neizmerno više poznat u vekovima koji su usledili. Njegovi pozorišni komadi “Romeo i Julija”, “Hamlet”, “San letnje noći” i “Mletački trgovac” su među najizvođenijim delima u pozorištima širom planete, a njegove reči su postale najdragoceniji dragulji književnosti.

“Svet je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu.”

“Dve najlepše na nebu zvezde, nekim poslom sprečene, zamolile su oči njene da umesto njih svetlucaju malo, u sferama njenim, dok se ne vrate.”

“U ljubavi pravoj nikada ništa nije teklo glatko.”

romeo i julija Najlepši citati: Šekspir

Jedna od najtragičnijih ljubavi svih vremena - Romeo i Julija

“Ratnik slavan zbog ratničke strasti, posle hiljadu pobeda, već s jednim porazom biva brisan sa liste časti i podvizi mu postaju bezvredni. Voljen sam, volim – to su sreće slavne, takvom ljubavlju da joj nema ravne.”

“Zaljubljeni uvek jedno drugom žure, k’o đaci iz škole na koju se dure. Dragi se od drage rastaje u brizi, k’o sumoran đačić kad se vraća knjizi.”

“Ljubav se rađa, živi i umire u očima.”

“Od našeg rastanka oko mi je tobom zaneto i više ne upravlja hodom, ne vrši dužnost i ne vlada sobom…”

“Vruća krv rađa vruće misli, vruće misli daju vruća dela, a vruća dela su ljubav.”

zaljubljeni sekspir Najlepši citati: Šekspir

“Slabosti, ime ti je žena!”

“Sumnjaj da l’ zvezda sja, da l’sunce u krug se kreće, da l’ istina slagati neće, al’ ne da volim te ja.”

“Ako ti u pamćenju nije ostala ni najmanja ludost na koju te je navela ljubav, nikad nisi ni voleo.”

“Ljubav nije ljubav koja se menja kad naiđe na promenu ili odlazi sa onim koji odlazi. O, ne! To je večni putokaz, snažan i ničim uzdrman. To je zvezda vodilja svakoj izgubljenoj barci čija je vrednost nepoznata, ali ne i veličina. Ljubav nije igračka vremena, mada rujne usne i obrazi pod zamah njegova srpa dolaze. Ljubav se ne menja sa njegovim kratkim časovima, nedeljama, ona traje večno, do samog sudnjeg časa. Ako je ovo greška, dokaži mi ili ja nikada pisao nisam, a čovek voleo nije.”

Još citata možete pročitati ovde.


Katarina Mitrović studira biologiju, a slobodno vreme troši na putovanja, umetnost, fotografiju, modu, knjige, filmove i diskusiju o istima. Želi da proputuje svet, uvek bude zaljubljena i da sazna što više zanimljivih činjenica i iskusi sve što život pruža i da o tome piše. Omiljeni citat je od Oskara Vajlda: “Većina ljudi je neko drugi. Njihova mišljenja su tuđa mišljenja, njihovi su životi mimikrija, njihove strasti citati.”

Comments