Donghai most

Prvi kineski most preko mora

Na mostu Donghai (Donghai Daqiao – Veliki most Istočnog mora) radilo se 35 meseci. Ovo je bio prvi kineski most koji je građen preko mora, a danas se nalazi na trećem mestu takvih mostova u Kini. Dug 32.5km, ovaj most težak više od milijarde evra spaja najvažniju svetsku luku i najnaseljeniji kineski grad, Šangaj, i luku Jangšan.

xin 3705022517032501009918 150x150 Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Donghai, Jiaozhou i Danyang–KunshanOvakav most bio je više nego potreban Kini i u junu 2002. godine urađene su prve procene novca i vremena potrebnog za ovakav projekat. Stručnjaci su, u najboljem slučaju, predviđali oko sedam godina radova. Međutim, zahvaljujući vrednim radnicima i dobroj organizaciji, most je podignut za manje od tri godine i otvoren u novembru 2005. Na mostu je radilo čak 6,000 zaposlenih, koji su ne samo radili nego i živeli na ovom mostu. Naime, svaki radnik dobio je površinu od 3,5 m2 koja je bila njegova “soba”. Radovi su svakodnevno napredovali, most je rastao, a radnici se selili. Radili su 12h dnevno, a sa mosta se nisu micali i, iako su im plate bile prilično visoke (u odnosu na prosečnu platu kineskog radnika), nisu imali prilike da ih iskoriste pre završetka mosta. Gradske vlasti naredile su da posao bude završen što pre, a svakodnevno prevoženje radnika do obale oduzelo bi previše vremena, objasnili su nadležni.

donghai1 Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Donghai, Jiaozhou i Danyang–Kunshan

Most Jiaozhou

Najduži most preko vode na svetu

Kada je otvoren 30. juna 2011. godine, ovaj most zauzeo je prvo mesto na listi najdužih mostova preko vode na svetu u Ginisovoj knjizi rekorda. Da bi bio završen za samo četiri godine bilo je potrebno 10,000 vrednih radnika koji su na njemu svakodnevno radili i tako uspeli da ga završe u rekordnom roku.

002170196e1c0f774f4b0a1 300x281 Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Donghai, Jiaozhou i Danyang–KunshanČak 10,000 radnika, 450,000t čelika i 2,300,000 kubnih metara betona bilo je potrebno za ovaj most, koji spaja grad Ćingdao pokrajine Šandung i ostrvo Hongdao. Dužinom od 42.5km on je primetno smanjio vreme koje je bilo potrebno da se stigne iz pomenutog grada do ostrva.

Za dizajn mosta bila je zadužena Shandong Gaosu Group, državna kompanija osnovana 1997. godine koja se bavi izgradnjom i rukovođenjem autoputeva, mostova, aerodroma, luka… Podignut je tako da bez problema izdrži jake zemljotrese, tajfune ili moguće sudare sa brodovima, a prvi je u severnoj Kini izgrađen preko zaleđene morske vode. To su omogućili stubovi koji ga drže, kojih ima više od 5,000, kao i čelik i beton od kojih je napravljen, koji mu daju snagu potrebnu da izdrži šest saobraćajnih traka i protok od oko 30,000 vozila svakog dana.

Po otvaranju mosta, u medijima su se pojavile informacije o navodnim neispravnostima jer, prema njima, on još uvek nije bio završen. Međutim, Šao Sinpeng (Shao Xinpeng), glavni inženjer mosta, tvrdi kako je bez obzira na to most spreman za saobraćaj, jer su nepravilnosti na koje je ukazano lako popravljive i ne utiču na bezbednost. Do sada se to pokazalo kao istinito.

215 Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Donghai, Jiaozhou i Danyang–Kunshan

Most Danyang-Kunshan

Najduži most na svetu

Kao i most Jiaozhou, i Danyang-Kunshan se u junu 2011. godine našao na prvom mestu jedne liste Ginisove knjige rekorda, ali ovaj most našao se na listi najdužih mostova na svetu. Dužinom od 164.8km “pobedio” je mostove Tianjin i Weinan Weihe, dva kineska mosta koja se nalaze na drugom i trećem mestu ove liste.

Danyang–Kunshan Grand Bridge Worlds Longest 460x315 300x205 Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Donghai, Jiaozhou i Danyang–KunshanOvaj most deo je možda i najvažnije kineske železnice, jer je deo železničkog sistema koji povezuje Peking i Šangaj. Jinghu High-Speed Railway ima dužinu od 1,318km i povezuje dve najznačajnije ekonomske oblasti Kine – oblast koja se skraćeno naziva BER (Bohai Economic Rim), u kojoj se nalaze prestonica Peking i Tjencin, treći najveći grad u Narodnoj Republici Kini, a ime je dobila po Bohajskom moru, i oblasti YRD (Yangtze River Delta), u kojoj se nalazi veliki broj gradova značajnih za ekonomiju, kao što su Šangaj, Hangdžou, Sudžou…

Nekadašnji ministar železnice, Liu Džiđun (Liu Zhijun), nameravao je da se vozovi kreću brzinom od 380 km/h i tako 1,3o5km, koliko ima od Pekinga do Šangaja, pređu za tačno 3h i 58 minuta, krećući se prosečnom brzinom od 329 km/h. Međutim, kada je Liu optužen za uzimanje mita i smenjen, njegov naslednik je, kako bi smanjio troškove, brzinu voza ograničio na samo 300 km/h. Ovom brzinom put od Pekinga do Šangaja prelazi se za 4h i 48 minuta, računajući i jednu stanicu koju je ministar uveo u Nanđingu. Osim toga, sporiji vozovi voziće istom trasom brzinom od 250 km/h, ali sa više stanica i značajno jeftinije.

china fastest train Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Donghai, Jiaozhou i Danyang–Kunshan


Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Comments