U najmanjem broju slučajeva, žena će raskinuti vezu ili brak, zbog prevare ili činjenice da njen partner nije monogaman i da često ima avanture. Sa partnerom koji voli seksualnu raznovrsnost, ali voli i svoju partnerku, ona zna na čemu je – on nije veran, ali to je za njega samo seks. Mnoge žene mogu to da prihvate svesno, a mnoge naprosto ne žele da znaju i svesno zatvaraju oči pred ovom stranom partnerskog odnosa i partnerove ličnosti. Ono zbog čega žene najčešće rešavaju da prekinu vezu ili brak, uglavnom nema veze sa seksom – njihovi razlozi su ozbiljni, a pre nego što prekinu odnos, one dugo pokušavaju da nešto učine i da prevaziđu probleme i dugo razmišljaju i nakon što utvrde da te prepreke nije moguće prevazići.

Različite vrednosti

To je pitanje kulture, tradicije, vaspitanja, veroispovesti i predstavlja ozbiljan problem kad je jedan od partnera vrlo religiozan i konvencionalan, a drugi slobodouman. Ako se ne slažete oko fundamentalnih vrednosti dobra i zla, ispravnog i neispravnog, humanog i nehumanog, ono što vas je spojilo, potrošiće se i ostaviće vas praznim. Vegan i lovac će recimo, međusobne motive za veganstvo i ubijanje životinja smatrati pogrešnim, šašavim, surovim, neprihvatljivim, a to ne može da ne utiče na odnose. Potrebno je da imate slične osnovne vrednosti, da biste poštovali jedno drugo, a ako vam u početku veze to ne izgleda važno, postaće važno kasnije, kad strast izbledi, jer ljubav može da opstane samo na plodnom tlu međusobnog uvažavanja i potvrde.

Nedostatak komunikacije

Imati dobru komunikaciju ne znači mnogo razgovarati, nego dobro razumeti partnera i doživljavati ga kao oslonac i podršku. Ako nije tu onda kad je potreban, kad vam treba uteha, kad gubite stabilnost i prisebnost, onda vam nije ni potreban. Odnosno, upitaćete se zašto ste uopšte u odnosu u kome nema dubokog razumevanja i prave bliskosti i da li je vaš partner zapravo površan i neodgovoran, neko kome je podrška uvek potrebna, a sam je nikada ne pruža.

Comments