Samo u izuzetne stvari ćemo utrošiti brdo novca, a dijamanti su zasigurno jedna od takvih stvari. Posljednjih nekoliko godina samo se jedna kolekcija dostupnijeg nakita sa slavnim imenom draguljarske kuće nametnula kao nezaobilazan (svako)dnevni nakit brojnih dama iz hrvatske javnosti – “Alhambra” kuće Van Cleef & Arpels.

17870 301930913439 68441743439 3488576 7491114 n Najpopularniji dijamanti

Iako je lansiran još  šezdesetih godina prošlog stoljeća, ovaj je nakit životario neshvaćen do početka milenija, kada je u doista kratkom razdoblju postao omiljeni ukras velikog broja zvijezda diljem svijeta. Nedugo potom postaje popularan i na našim prostorima. Budući da nije baš jeftin – riječ je o zlatnim lančićima (bilo da su u pitanju kratka ili duga ogrlica, narukvica ili naušnice) mjestimično ukrašenim stiliziranom četverolisnom dijetelinom – većina naših trendseterica najčešće odabire ogrlicu s jednim, centralno umetnutim ukrasom, ili narukvicu.

30126 388964163439 68441743439 4109924 1881867 n Najpopularniji dijamanti

Kolekcija je posljednjih godina proširena i nakitom u kojem se umijesto dijeteline nalaze listići ili leptirići, ali princip je uvijek isti – ukras je izrađen od tirkiza, sedefa, tigrovog oka, oniksa, koralja, samo zlata ili – u najskupljoj verziji optočen briljantima – te obrubljen sićušnom pletenicom od zlata i umetnut u lančić.

788 Najpopularniji dijamanti

“Alhambra” je postala mračni, ili točnije, svjetlucavi predmet želja i stala uz bok torbi Birkin, prstenju Bvlgari i Cartierovim satovima kao jedan od najkopiranijih statusnih simbola zbog kojeg Van Cleef & Arpels godišnje podižu najmanje deset tužbi zbog povrede autorskih prava i intelektualnog vlasništva. Imaju, naime, i što štititi – riječ je o jednoj od najuglednijih draguljarskih kuća na svijetu koja je svoj status dugo i predano gradila više generacija.

17870 301925498439 68441743439 3488574 4148093 n Najpopularniji dijamanti

Tvrtku su 1898.god utemeljili  Alfred Van Klif  (Alfred Van Cleef) i Žilijen (Julien) i Luis Arpels (Louis Arpels). Svoju draguljarnicu otvaraju nasuprot svoga najvećeg rivala u Parizu –  Cartiera.  Alfred je bio taj koji je bio nadaren za dizajn, a cijela obitelj bi mu nabavljala dragulje od veletrgovaca diljem svijeta. Nakit bi predstavljali na revijama visoke mode kao što su Lanvin, Givenchy, Balmain, Rochas, Dior i Balenciaga. Unatoč brojnim problemima koji su ih zadesili (posebice za vrijeme rata),  uspijevaju opstati i predstavljati se i na reviji slavnog Žan Pol Gotjea  (Jean Paul Gaultier-a), čiju su haute couture reviju 1997. u pariškoj Conciergerie opremili upravo nevjerovatnim unikatima.

55555555 Najpopularniji dijamanti

Operna diva Marija Kalas (Maria Callas) obožavala je kupovati konkretne komade nakita, tako je u svojoj kolekciji imala neke od naljepših komada ove draguljarske kuće, a u tome se nadmetala s Marlenom Ditrih (Marlene Dietrich) i Volis Simpson (Wallis Simpson), te Grejs Keli (Grace Kelly), koja je naručila unikate kao darove na svom vjenčanju. Demi Mur (Demi Moore), Ešli Olsen (Ashley Olsen), Šeron Stoun (Sharon Stone) i Riz Viterspun (Reese Witherspoon) nije uspijelo ono što je Karli Bruni ( Carla Bruni)  lani u jednoj noći, koja je nošenje ove kolekcije ponovo aktualizirala neprestanim nošenjem na najvišim državnim domjencima. Čini se da je spoj raskoši i moći ipak dobitna kombinacija kada treba nešto pretvoriti u statusni simbol.


Josipa Lijović je vedra studentkinja iz Zagreba koja slobodno vreme troši uživajući u prijateljskim druženjima uz kaficu i svojoj velikoj strasti – modi, o kojoj s užitkom piše na svom blogu Baby Loves Fashion. “Svako od nas bi trebalo da se potrudi da bude što bolja verzija sebe samog” je krilatica po kojoj živi i koja se često može čuti iz njenih usta.

Comments