1. VOGUE

Slika 1 2 Najpoznatiji svetski časopisi (1. deo)

Bez ikakve sumnje, najuticajniji svetski časopis o modi i stilu. Vogue već više od jednog veka diktira modne trendove, promoviše nove kreatore i modele i uči dame kako treba da se oblače i ponašaju. Prvi broj ovog časopisa izašao je 1892. godine kao nedeljno izdanje. Nakon toga, 1909. godine publikaciju preuzima kuća Condé Nast i menja ritam izlaženja, da bi 1973. godine magazin počeo da izlazi kao mesečnik. Godine 1988. za glavnog i odgovornog urednika imenovana je Ana Vintur (Anna Wintour), koja je uspela da dodatno proširi uticaj časopisa i poveća tiraž za jednu trećinu. Glavna je inspiracija za besteseler roman Lorin Vajsberger (Lauren Weisberger), “Đavo nosi Pradu” (“The Devil Wears Prada”). Roman je ekranizovan 2006. godine, a glavnu ulogu tumačila je Meril Strip (Meryl Streep).

2. GQ

Slika 2 2 Najpoznatiji svetski časopisi (1. deo)

Najpoznatiji muški lifestyle-magazin na svetu. Američka verzija ovog magazina prodaje se u više od 800.000 primeraka mesečno, a 70% čitalaca čine muškarci, i to većinom oni koji nisu oženjeni i imaju visoka primanja. Magazin je osnovan davne 1931. godine kao Apparel Arts (“umetnost odevanja “). U početku je bio zamišljen kao muški modni časopis sa namerom da prenosi trendove u odevanju i reklamira proizvođače obuće i odeće.  Godine 1958. menja ime u Gentleman`s Quarterly, iliti GQ, a teme se šire na oblasti kulture, sporta, automobila, gastronomije i fitnesa. Sredinom devedesetih magazin postaje povezan sa metroseksualnim pokretom i njegova popularnost sve više raste. Danas ima 16 licencnih izdanja, a mnogi smatraju da ruski i britanski GQ po kvalitetu prelaze kvalitet matičnog izdanja.

3.PLAYBOY

Slika 3 2 Najpoznatiji svetski časopisi (1. deo)

Osnovao ga je Hju Hefner (Hugh Hefner) 1953. godine. Ovaj magazin odigrao je ključnu ulogu u seksualnoj revoluciji šezdesetih godina. Časopis je počeo da izlazi sa provokativnim tekstovima i golišavim duplericama, da bi vremenom prerastao u pravi globalni muški brend. Najbolja maskota politike koju promoviše je sam vlasnik, koji je izgradio ogromnu vilu i u nju uselio gomilu zgodnih devojaka koje su zabavljale gazdu i goste na silnim žurkama koje su održavane. Moramo napomenuti da se Hefner uvek trudio da magazin ponudi i intelektualne i zanimljive tekstove, tako da su za Playboy uvek pisali poznati novinari i prvoklasni književnici.

4. ROLLING STONE

Slika 4 1 Najpoznatiji svetski časopisi (1. deo)

Iako je Rolling Stone danas pretežno komercijalan časopis koji prati trendove i pop-kulturu, te forsira “sve ono što vole mladi“. Bio je i biće poznat kao “Biblija rokenrola“. Od samog osnivanja 1967. godine, časopis je predstavljao pouzdan vodič kroz svet popularne muzike, a samo pojavljivanje na naslovnoj strani značilo je da ste postali globalno relevantni. Osim što je proslavio određene muzičare i bendove, magazin je afirmisao i veliki broj novinara, pisaca i fotografa, od kojih je možda najveće ime Eni Libovic.

5. VANITY FAIR

Slika 5f Najpoznatiji svetski časopisi (1. deo)

Magazin koji donosi opsežne i interesantne tekstove vezane za pop kulturu, modu i politiku, sa fenomenalnim fotografijama koje ih prate. Zahvaljujući velikom tiražu i širokom demografskom zahvatu, ima značajan uticaj u odnosu na druge časopise. Zbog svoje uređivačke politike i glorifikacije slavnih, ovaj magazin često ima pristup ekskluzivnim pričama, pa je tako najprodavanije izdanje sa Dženifer Aniston (Jennifer Aniston) nakon njenog razvoda od Bred Pita (Brad Pitt). Magazin pored američkog ima i licencna izdanja  u Britaniji, Italiji i Španiji, dok je nemačko izdanje ukinuto 2009. godine zbog slabe prodaje.


Nemanja Kutlešić je zavisnik od novina, magazina i tehnologije. Budući je stanovnik Njujorka, a da ne baca novac na domaće i strane časopise, više bi putovao. Obožava miris mora, jagode sa šlagom i “Vanity Fair”.

Comments