Prvi deo “Najpoznatijih svetskih časopisa” možete pogledati ovde.

NATIONAL GEOGRAPHIC

Slika 123 Najpoznatiji svetski časopisi (2. deo)

Poznat po svojim neverovatnim naslovnicama...

Od svog prvog broja objavljenog  1888. godine, pa do danas, “National Geographic” postao je svetski magazin koji čita više od pedeset miliona ljudi. Pored zanimljivih tekstova o svim životnim oblicima na našoj planeti, magazin je posebno poznat po neverovatnim fotografijama koje se svakog meseca nađu “iza žutog okvira”. Jedna fotografija se ističe. Posredi je slika avganistanske devojčice koja se našla na naslovnoj strani junskog broja 1985. godine. Tim magazina je pre nekoliko godina ponovo otišao u Avganistan kako bi pronašao devojčicu, sada već stariju ženu, čija slika je krasila naslovnu stranu. U tome su uspeli o čemu svedoči dokumentarni film.

TIME

Slika 217 Najpoznatiji svetski časopisi (2. deo)

Sa čitanošću od 25 miliona Time danas predstavlja najpoznatiji informativni nedeljnik.

Osnovan 1923. godine, bio je prvi nedeljni informativni magazin u SAD. Danas ima neverovatan uticaj u svetu i to najviše zahvaljujući specijalnim izdanjima. “Osoba godine” predstavlja izdanje u kome “Time” prepoznaje pojedinca ili grupu koji su imali najveći uticaj na vesti u aktuelnoj godini. Dobitnici ovog priznanja ne moraju biti čak ni ljudska bića. Na primer, 1982. godine ovu titulu dobio je desktop-računar. Izdanja su ponekad kontroverzna, jer je magazin davao ovu titulu poznatim diktatorima kao što su Adolf Hitler (Adolf Hitler) i Josif Staljin (Joseph Stalin).

THE ECONOMIST

Slika 315 Najpoznatiji svetski časopisi (2. deo)

Pored svetskih vesti, ekonomije i politike, u magazinu su zastupljene i druge teme kao što su tehnologija, nauka, književnost i umetnost.

Iz glavne redakcije u Londonu, svake nedelje izađe novi broj magazina “The Economist” koji stigne do gotovo 2 miliona ljudi. Osnovan u septembru 1843. godine, “The Economist” se danas bavi najviše ekonomijom i politikom koje su tesno povezane. Delovi magazina koji kritikuju vlast određene zemlje često se cenzurišu u zemljama o kojima se piše. Magazin posebno ima problem sa vladama u Singapuru i Indiji.

COSMOPOLITAN

Slika 412 Najpoznatiji svetski časopisi (2. deo)

Iako je osnovan 1886. godine, Cosmoplitan je tek 1970. godine postao magazin za žene.

Sa šezdeset tri međunarodna izdanja i štampom na trideset dva jezika, “Cosmopolitan” se danas može naći u više od stotinu zemalja. Koncepcija magazina decenijama je ista. Sa Helen Braun (Helen Brown) na mestu urednice, magazin je 1967. dobio novi izgled i novu publiku. Počeo je da se obraća mladim ženama i objavljivao je članke koji su otvoreno govorili od seksualnim problemima, a na naslovnoj strani se obično nalazila devojka u kratkoj haljini ili bikiniju. Magazin je promovisao seks bez stida, što je posebno kritikovano 1972. godine kada je objavljena slika gotovo nagog glumca Berta Rejnoldsa (Burt Reynolds).

ELLE

Slika 512 Najpoznatiji svetski časopisi (2. deo)

Čuveni slogan ovog magazina je "Si elle lit elle lit Elle" ("Ako ona čita, ona čita Elle").

“Elle”, zajedno sa srpskim izdanjem koje izlazi od 2001. godine, izdaje se u još pedeset devet zemalja. Naziv magazina potiče iz francuskog, a “elle” znači “ona”. Osnovali su ga Pjer Lazaref (Pierre Lazareff) i njegova žena Elen Gordon (Hélène Gordon) 1945. godine. Tek je 1981. doživeo ekspanziju kada je lansirano izdanje za tržište SAD, što je pratilo izlazak magazina u još dvadeset pet zemalja. Danas “Elle” ima četrdeset dva međunarodna izdanja, a u magazinu uživa više od 4.8 miliona ljudi.


Nemanja Kutlešić je zavisnik od novina, magazina i tehnologije. Budući je stanovnik Njujorka, a da ne baca novac na domaće i strane časopise, više bi putovao. Obožava miris mora, jagode sa šlagom i “Vanity Fair”.

Comments