Najsrećnije žene koje poznajete verovatno deluju kao da znaju nešto što vi ne znate. Ili možda deluju netolerantno ili sebično. Možda ste ih čuli kako komentarišu „ne može to kod mene“ ili „to je nešto preko čega ne mogu da pređem“ ili „ne dozvoljavam da me neko iskorišćava“ i razmišljate šta to sve može i prolazi kod vas, što kod njih ne bi i da li ste žrtva zbog svoje velikodušnosti ili naivnosti i kako one tačno znaju gde su granice… Vredi porazmisliti o svemu tome i preispitati se. A vredi i saznati nešto što najsrećnije žene znaju i pokušati da to usvojite i uvedete u praksu. Jer ta njihova tajna znanja se zaista tiču samopoštovanja, držanja čvrstih granica i ljubavi prema sebi.


Najsrećnije žene ne trpe nepoštovanje. One se ne nadaju da će se neko promeniti, niti gube energiju nastojeći da ga „prevaspitaju“. One ne hrane svoje srce nadom i verom u potencijale, jer žive u sadašnjosti. Nisu one tu da uče one koji ne znaju bolje, već da nađu nekog ko zna isto što i one. Zaljubile su se u lenjivca i slabića? Greška. Dešava se i njima. Ali one neće provesti godine pokušavajući da od njega naprave čoveka, bez obzira koliko im je stalo. Neće staviti nadu u bolju budućnost iznad realnosti. Nisu one nemilosrdne ili ako jesu, onda su to najviše prema sebi. Uzeće svoj bol i svoje slomljeno srce i lečiće sebe od toksičnog odnosa, jer je to najbolje za njih. Uradiće ono što je potrebno i biće dobro sa sobom zbog toga, čak i ako su tim potezom srušile mostove i zatrpale svaku nadu u „možda ipak“.

Najsrećnije žene neće nekome dati treću šansu, jer su već učinile dovoljno, kada su mu pružile drugu. One shvataju da svako greši, one to uzimaju u obzir i računaju sa tim. To je ono što i sebi dozvoljavju. Da pogreše jednom. Ali one uče iz svojih grešaka i ne ponavljaju ih i to isto očekuju i od drugih. One samo tretiraju druge isto kao sebe i ne vide ni jedan razlog zašto bi spustile standarde. Zbog mekog srca? Meko srce je unesrećilo mnoge žene. Kada neko prokocka drugu šansu, one shvataju da je pogrešno ponašanje obrazac koji druga osoba ne želi ili ne može da promeni i one više nemaju šta da traže sa tom osobom. Neće nekome pružiti još prilika da ih povredi.

Pročitajte i ovo: Žene koje zauzimaju previše mesta

Najsrećnije žene suviše vole sebe da bi gubile vreme sa pogrešnim ljudima. One uživaju u svom sopstvenom društvu, tako da ne osećaju potrebu da budu okružene drugima sve vreme. Prijatno im je u samoći, umeju da se zabavljaju, nije im dosadno i nemaju pogrešne razloge zbog kojih bi zaglavile u toksičnom odnosu, romantičnom ili prijateljskom. Ne treba im partner da bi bile srećne i ne zadovoljavaju se manjim od onog što zaslužuju. Ako se neko prema njima ne ponaša kako treba, postaje deo njihove prošlosti.


Najsrećnije žene ne osećaju krivicu kada nekog izbace iz svog života. One umeju da oproste, ali ne osećaju obavezu da ostanu tamo gde im nije bilo dobro. Opraštaju i nastavljaju dalje, ostavljajući za sobom ono što su prevazišle i prerasle. Suočavaju se sa svojim osećanjima, prihvataju ih, ali ne dozvoljavaju da im osećanja kvare kvalitet života i oduzimaju energiju i radost. Realne su i objektivne, prema sebi i prema svima oko sebe. Ako neko ne doprinosi njihovom životu, već mu samo šteti, one to prevazilaze i prerastaju i sledeći put prave bolje izbore.

Najsrećnije žene su svesne svoje vrednosti i zato su spremne i sposobne da drže čvrste granice i da ne trpe pogrešan tretman. One ne spuštaju svoje standarde ni zbog koga i ne smanjuju sebe, da bi neko drugi mogao da se oseća većim.

Da, one možda znaju nešto što vi ne znate – još. Ali i vi možete to saznati i naučiti i povećati kvalitet svojih odnosa, svog samopoštovanja i svog života.

Pročitajte i ovo: Zašto nam smetaju žene koje znaju šta žele?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments