U poslednje vreme, modna industrija kao da je na staklenim nogama. Revolucija se sprema, a dva najveća “problema” koja se javljaju i prete da budu uzrok kraha mnogih brendova su inkluzivnost i održivost. Pravila igre su se promenila. Želimo modnu scenu koja je iskrenija, realnija i sa kojom zaista možemo da se povežemo i poistovetimo, a sa druge strane, opasnost od ugrožavanja planete zbog našeg nemarnog ponašanja sve je veća i izvesnija. Kako to obično biva, prva na udaru je Nedelja mode u Njujorku. Da li će preživeti?

Iako je evidentno da se čuveni modni događaj našao na meti ozbiljnih kritika (ili predloga za unađređenje?), nemoguće je reći da modne revije koje se održavaju nisu raskošne, čarobne i divne za videti, makar ako želimo da zadovoljimo onu površnu crtu ličnosti. Pa ipak, daleko od toga da nema primera dobre prakse koji pomeraju granice i ispisuju neka nova pravila koja od sada treba slediti, a upravo su oni razlog da nedeljama mode ipak damo još jednu šansu sa nadom da će u budućnosti zaista sve biti inkluzivnije, održivije, lepše, realnije, svrsishodnije…

Njujorška nedelja mode traje do 14. septembra, a pred sam njen kraj otkrivamo koji su to momenti obeležili početak uzbudljive modne jeseni.

No #FOMO at Tomo (Koizumi)

Ogromne, raznobojne pufnaste haljine, izuzetno jaka i upadljiva šminka, kosa podignuta i učvršćena uvis – sigurno si primetila lookove koje je prezentovao japanski dizajner Tomo Koizumi. Ono što je zanimljivo jeste da su u reviji učestvovali svi mogući ljudi počevši od modnih urednika i street style zvezda, preko poznatih ličnosti, pa sve do studenata, a zvezda večeri je definitivno bila model Ariel Nicholson koja je i iznela sve one najzahtevnije stajlinge.

Garden of Eden

Budućnost deluje i verovatno i jeste zastrašujuća, ali ne mora tako i da izgleda! Makar to smatraju studenti Parsons School of Design koji su prvog dana Njujorške nedelje mode imali priliku da prikažu svoje futurističke i izuzetno zanimljive kolekcije. Posebno bismo istakli Sho Konishi koja je prezentovala kolekciju “Garden of Eden”, koja je uključivala jakne i pantalone od plastike kasnije punjene cvećem, lišćem, perjem…

Rebecca Minkoff za realne žene

Jedna od dizajnerki koje su ozbiljno shvatile svoju ulogu nosilaca promena u modnoj industriji jeste Rebecca Minkoff koja je na ovogodišnjoj Nedelji mode u Njujorku predstavila kolekciju inspirisanu realnim ženama. I ne samo da je kreirala komade koji su nosivi u “stvarnom” životu, već je kreirala komade najrazličitijih konfekcijskih brojeva kako bi u svakom pogledu mogla zaista da obuhvati baš sve žene kojima se dopada njen stil. Čak je i prezentacija kolekcije bila zanimljiva i skroz realna – žena koja balansira između posla i dece i te kako je česta pojava kod nas.

Area extravaganza

Verovatno najzanimljivija revija bila je upravo ova i to pre svega zbog statement (pa i više od toga!) detalja, što u vidu nakita, što u vidu ukrasa za lice. Sve je šljaštalo, a modni znalci su kolekciju okarakterisali kao savršenu za žurke i – ne možeš, a da se ne složiš!

U oblacima – doslovno!

Must have komad sezone koji smo uočili na Mansur Gavriel reviji definitivno je bio dreamy džemper sa oblacima! Već zamišljamo svoje jesenje kombinacije koje uključuju ovaj “oblačak”, a da cela stvar bude još bolja, makeup je bio u tonu sa džemperom – i jednako savršen!

Comments