Galaksije su sistemi koji se sastoje od mnoštva zvezda i zvezdanih sistema, kao i međuzvezdanog prostora. Naša galaksija – Mlečni put, samo je jedna od stotine milijardi galaksija koje postoje u našem univerzumu, koji se prostire na više od 150 milijardi svetlosnih godina.

Slika11 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Hoagov objekat

Ova galaksija je tipičan primer prstenaste galaksije, čiji nastanak i dan danas fascinira naučnike. Spoljašnošću prstena dominiraju sjajne plave zvezde, dok su ka unutrašnjosti zvezde bordo i tamo crvene boje, i verovatno mnogo starije. Pretpostavlja se da je ova galaksija nastala spajanjem dve različite, od kojih je jedna bila dosta mlađa od druge.  Ova fotografija je slikana od strane Hubble svemirskog teleskopa i pokazuje ovu galaksiju u do sada neviđenim detaljima. Hoagov objekat se nalazi oko 600 miliona svetlosnih godina od sazvežđa Zmije i prostire se na preko 100,000 svetlosnih godina.

Slika21 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Galaksija NGC 1512

Spiralna galaksija koja se nalazi nekih 30 miliona svetlosnih godina od sazvežđa Horologium, dovoljno je svetla da bi bila vidljiva pomoću amaterskih teleskopa. Veličine je skoro kao Mlečni Put, a u sredini možemo da vidimo prsten sastavljen od mladih zvezdanih sistema.

Slika31 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Sombrero galaksija

Jedna od najpoznatijih spiralnih galaksija, Sombrero se nalazi u sazvežđu Device. Karakteristična je po svom neobično ispupčenom centru i nagnutosti diska. Zbog toga njen izgled najviše podseća na sombrero. Zbog svog velikog luminoziteta, ova galaksija je lako vidljiva golim okom.

Slika41 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Messier 64

Spiralna galaksija u Coma Berenices sazvežđu, poznata i pod imenom Crno Oko ili Uspavana Lepotica, ima spektakularan tamno crni obod od intergalaktičke prašine i gasova, oko svog svetlog jezgra.

Slika5 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

2MASX J00482185-2507365

Iza ovog komplikovanog imena krije se par galaksija koje se preklapaju. Zahvaljujući toj interakciji, ruke (oblaci gasa i intergalaktičke prašine) donje galaksije, se šire mnogo dalje od same galaksije šte predstavlja vrlo retku i zanimljivu astronomsku pojavu.

Slika6 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Vir galaksija

Takođe poznata i kao M51a, locirana je 23 miliona svetlosnih godina od sazvežđa Canes Venatici. Ovo je jedna od najpoznatijih galaksija na noćnom nebu, a to duguje tome što je vidljiva čak i sa dobrim dvogledom.

Slika7 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Velika spiralna galaksija

Ovom galaksijom dominiraju svetle zvezde i tamna tačke, uhvaćene u gravitacionom okretanju ka centru galaksije. Mogu se videti brojni plavičasti zvezdani sistemi između kojih se nalazi tamni delovi  međuzvezdanog gasa i prašine.

Slika8 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Galaksija NGC 3370

Spiralna galaksija locirana nekih 98 miliona svetlosnih godina ka sazvežđu Lava. U centru galaksije se jasno vide spiralni kraci i jezgro koje nije toliko tipično za ovakvu galaksiju, s obzirom na svoju lošu definisanost.

Slika9 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

M81

Velika i fascinantna spiralna galaksija M81, u severnom delu sazvežđa Veliki Medved, jedna je od najlepših i najsjajnijih galaksija vidljivih sa Zemlje. Ova sjajna slika otkriva duge spiralna ruke i sjajno jezgro, zajedno sa jednom gasovitom linijom koja prolazi tačno po centru jezgra i verovatno predstavlja ostatak ranijeg susreta ove galaksije sa nekom drugom.

Slika101 Najzanimljivije galaksije u našem univerzumu

Mlečni Put

I za kraj, iako možda ne najzanimljivija ili posebna, ipak je naša – galaksija Mlečni Put. Prostire se na 100,000 svetlosnih godina, sa čijih se krajeva uzdižu dve velike spiralne ruke. U njenom centru se nalazi crna rupa pod nazivom Sagitarius A*. Sunčev sistem i Zemlja su na ovoj slici otprilike locirani od centra malo dole, pa centimetar levo.


Miljan Martić je student FON-a, zaljubljenik u tehnologiju i astronomiju, ali i veliki ski-manijak. Uživa u čaši dobrog vina u prijatnom društvu, mirisu vazduha posle kiše i kafi uz obalu reke.

Comments