Christian Dior

Ime jednog od najznačajnijih kreatora XX veka, Christian Dior sinonim je za za luksuz i visoku modu jer su njegove kreacije oduvek predstavljale definiciju klasične ženske elegancije. Tokom Drugog svetskog rata racionalizacija materijala bila je veoma stroga, pa se izrada okovratnika, manžetni i ostalih dodataka smatrala luksuzom, a svila je bila upotrebljavana samo za izradu padobrana. Zbog toga je pojava Diorovog “New Looka” u posleratnom periodu predstavljala grešni hedonizam.

Pierre Balmain

Balmain je postao simbol posebne elegancije, superženstvenog, luksuznog izgleda kakav su u to vreme forsirali Christian Dior i Cristobal Balenciaga. U njegovoj klijenteli je bilo zvezda i krunisanih glava – pored naklonosti mušterija poput Brigitte Bardot, Marlene Dietrich i Katherine Hepburn, Pierre Balmain je osvojio i titulu ekskluzivnog kreatora kraljice Sirikit s Tajlanda.

Jacques Fath

Samouki dizajner, poznat po glasnoj samopromociji, Jackues Fath najpre je svoje kolekcije prikazao unutar dvosobnog salona na Rue de la Boetie u Parizu, da bi se na kraju preselio na značajniju lokaciju 1944. Fath je bio majstor eksperimentiranja – od asimetrija i volumena, upotreba nerafinisanih materijala. Fath je takođe bio omiljen holivudskim zvezdama kao što su Ava Gardner, Greta Garbo i Rita Haivorth, kao i Eva Peron koja je svoju haljinu slavno nosila u portretu oslikanom tokom njenih poslednjih meseci koje je provela kao Prvdama Argentine. Kada je dizajner umro od leukemije 1954. godine, njegova žena Genevieve Boucher, nekada njegova manekenka i muza, preuzela je ulogu dizajnera, pokazujući sopstvenu kolekciju 1955. godine pre nego što je brend zatvorila dve godine kasnije.

Hubert de Givenchy

Od prve revije 1952. do 1995. i odlaska iz svoje modne kuće, prodate grupi LMVh 1988., Hubert de Givenchy je tokom četdeset godina ostavljao trag u svetu mode elegancijom svojih kreacija kao što je čuvena mala crna haljina koju je nosila glumica Audrey Hepburn u filmu “Doručak kod Tifanija”. U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istakla bluza s pufnastim rukavima pod nazivom “Betina”, a kao inspiracija za ovu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Betina Graciani.

Yves Saint-Laurent

Yves je imao samo 21 godinu kada je došao na čelo modne kuće Dior. Pravio je kreacije koje su pomerale granice i revije koje su bile i više nego uspešne. Postao je omiljen među francuskom elitom, a ubrzo je pokorio i modni svet Amerike. Smoking za žene bio je delo upravo Yves Saint- Lorana. Postavio je novi nivo estetike, a od svoje modne kuće napravio brend koji postoji i uspešno radi već 57 godina. Sa modne scene se povukao 2002, a preminuo je 2007. Njegov rad ostao je inspiracija mnogim mladim dizajnerima, kao i zaljubljenicima u modu i umetnost.

Naslovna fotografija: yves_saint_laurent, Instagram

Vladislava

Comments