Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

1/2

Za malo više od 15 minuta, modna revija može oživeti dizajnersku viziju budućnosti i ostaviti neizbrisiv trag u kulturi. Daleko od monolitnog, baš kao što se i moda razvija vremenom, tako se poima i modna revija. Navešćemo najznačajnija imena iz modnog sveta koja su utrla put modernoj modnoj reviji kakvu poznajemo i koja su oblikovala globalnu modnu industriju svog vremena.

Charles Frederick Worth

Anglo-francuski dizajner Charles Frederick Worth , prozvan “ocem visoke mode” bio je među prvima koji je pokrenuo trend predstavljanja kolekcije na živim modelima, uključujući i svoju suprugu Marie Augustine Vernet. Worth je poznat po tome što je visoku modu učinio jednostavnijom za nošenje u kasnom 19. veku.

View this post on Instagram

= Charles Frederick Worth, père de la haute-couture, 1825-1895 = Jusqu'au XIXe siècle, les couturiers et couturières n'étaient que de simples artisans répondants aux demandes de leur clientèle. Lorsque Worth, né en Angleterre, arrive à Paris en 1845, il inverse le processus : il crée des modèles mettant en avant sa propre sensibilité artistique et ne permet aux clientes que d'en changer les couleurs ou les tissus. Le principe des collections est né. Et en instaurant un renouvellement saisonnier des modèles, il impose le cycle de la mode encore d'actualité aujourd'hui, les fameuses collection printemps-été et automne-hiver. Mais ce n'est pas tout ! Petit génie du marketing avant l'heure, Worth ne se contente pas d'envoyer des poupées habillées comme cela se faisait jusqu'alors, et organise des défilés de mode sur "sosies", l'ancien nom du mannequin vivant, dont le premier de l'histoire n'est autre que sa femme. Son succès est tel qu'il habille les plus illustres dames de l'époque, dont l'impératrice Eugénie et la comtesse Greffulhe. Avec d'autres créateurs couturiers de l'époque, tels Paul Poiret, Jeanne Paquin ou les sœurs Callot, il fonde en 1868 la première "Chambre Syndicale de la Couture, des Confectionneurs et des Tailleurs pour Dame". Celle-ci sera renommée simplement Chambre Syndicale de la Haute-Couture en 1945 suite à un décret contrôlant juridiquement l'appellation "haute-couture". . Des débats agitent encore les historiens pour savoir qui de Worth, Rose Bertin ou Louis Hippolyte Leroy auraient le premier utilisé ce terme de haute-couture mais une chose est sûre, le milieu de la mode doit beaucoup aux innovations du couturier d'origine anglaise ! . En photo : portrait de Charles Frederick Worth par Nadar en 1892. . #hautecouture #histoiredelamode #modefrancaise #chambresyndicaledelacoutureparisienne #charlesfrederickworth

A post shared by = Le Façonnat = (@lefaconnat) on

Paul Poiret

Paul Poiret, jedan od osnivača visoke mode, promenio je tok modne istorije i revolucionarnim nekorsetizovanim siluetama i svojim ranim eksperimentima sa modnim revijama 1900-ih. Kao i moderni dizajneri Alessandro Michele i Marc Jacobs, koji su na svojim modnim revijama koristili sve, od ringišpila do putnika i eksperimentalne koreografije, Poiret je želeo da svoje kreacije pokaže u pokretu. Održavao je i balove na kojima su žene mogle da se inspirišu i informišu o novim trendovima.

Coco Chanel

Ženska odeća koju je Koko kreirala 20-ih i 30-ih godina XX veka bila je jednostavna i u skladu s funkcionalizmom odeće koja se nosila za vreme rata. Polazeći od sopstvene dečačke figure, koristila je ležerniji pristup stvarajući odeću koja je bila udobna i jednostavna za nošenje. Glavne odlike garderobe s njenim potpisom bile su praktičnost i udobnost. Njeni modeli odisali su mladalačkom bezbrižnošću, sasvim različitom od predratnog stila. Njenim modelima preovladavali su prigušeni tonovi sive, crne, bele i mornarskoplave, a izazvala je masovnu pomamu za bež bojom koja je postala ultimativni simbol elegancije. Oživela je različite dodatke garderobi, uključujući pozlaćenu dugmad, torbe ukrašene pozlaćenim lancima i bižuteriju, koja je, zahvaljujući njoj, postala ne samo prihvatljiva, već i poželjna. Koko je prva mešala drago kamenje i veštačke bisere, koji su joj bili omiljeni.

Elsa Schiaparelli

Elsa Schiaparelli je spojila eleganciju i avangardni, eksperimentalni dizajn, sarađivala sa nadrealističkim umetnicima kao što su Salvador Dali i Žan Kokto i postala najuticajnija modna figura tridesetih godina prošlog veka, kada su njene kreacije kupovale bogate naslednice, plemkinje, supruge maharadža i holivudske zvezde. Bila je i vešta poslovna žena. Shvatala je važnost prezentacije i prva je priređivala revije koje je režirala poput pozorišnih predstava, pa su, na primer, na promociji kolekcije “Cirkus” 1938. godine nastupili i akrobati.

Madeleine Vionnet

Pored Coco Chanel, Vionnet je zaslužna za udaljavanje od ukočene, formalizovane odeće i približavanje ležernijoj i mekšoj. Govorila je da “kada se žena nasmeši, njena haljina mora da se nasmeje uz nju”. Oslobađajući žene steznika, podmetača, učvršćivanja i svega što iskrivljuje prirodne obline ženskog tela, postala je poznata po odeći koja je naglašavala prirodni ženski oblik. Pod uticajem modernih plesova Isidore Duncan, Vionnet je kreirala modele koji su pokazivali ženski prirodni oblik Poput Isidore Duncan, Vionnet je bila inspirisana drevnom grčkom umetnošću, u kojoj odeća slobodno lebdi oko tela, a ne iskrivljava ili preoblikuje njegov prirodni oblik.

Editors choice