Za malo više od 15 minuta, modna revija može oživeti dizajnersku viziju budućnosti i ostaviti neizbrisiv trag u kulturi. Daleko od monolitnog, baš kao što se i moda razvija vremenom, tako se poima i modna revija. Navešćemo najznačajnija imena iz modnog sveta koja su utrla put modernoj modnoj reviji kakvu poznajemo i koja su oblikovala globalnu modnu industriju svog vremena.

Charles Frederick Worth

Anglo-francuski dizajner Charles Frederick Worth , prozvan “ocem visoke mode” bio je među prvima koji je pokrenuo trend predstavljanja kolekcije na živim modelima, uključujući i svoju suprugu Marie Augustine Vernet. Worth je poznat po tome što je visoku modu učinio jednostavnijom za nošenje u kasnom 19. veku.

Paul Poiret

Paul Poiret, jedan od osnivača visoke mode, promenio je tok modne istorije i revolucionarnim nekorsetizovanim siluetama i svojim ranim eksperimentima sa modnim revijama 1900-ih. Kao i moderni dizajneri Alessandro Michele i Marc Jacobs, koji su na svojim modnim revijama koristili sve, od ringišpila do putnika i eksperimentalne koreografije, Poiret je želeo da svoje kreacije pokaže u pokretu. Održavao je i balove na kojima su žene mogle da se inspirišu i informišu o novim trendovima.

Coco Chanel

Ženska odeća koju je Koko kreirala 20-ih i 30-ih godina XX veka bila je jednostavna i u skladu s funkcionalizmom odeće koja se nosila za vreme rata. Polazeći od sopstvene dečačke figure, koristila je ležerniji pristup stvarajući odeću koja je bila udobna i jednostavna za nošenje. Glavne odlike garderobe s njenim potpisom bile su praktičnost i udobnost. Njeni modeli odisali su mladalačkom bezbrižnošću, sasvim različitom od predratnog stila. Njenim modelima preovladavali su prigušeni tonovi sive, crne, bele i mornarskoplave, a izazvala je masovnu pomamu za bež bojom koja je postala ultimativni simbol elegancije. Oživela je različite dodatke garderobi, uključujući pozlaćenu dugmad, torbe ukrašene pozlaćenim lancima i bižuteriju, koja je, zahvaljujući njoj, postala ne samo prihvatljiva, već i poželjna. Koko je prva mešala drago kamenje i veštačke bisere, koji su joj bili omiljeni.

Elsa Schiaparelli

Elsa Schiaparelli je spojila eleganciju i avangardni, eksperimentalni dizajn, sarađivala sa nadrealističkim umetnicima kao što su Salvador Dali i Žan Kokto i postala najuticajnija modna figura tridesetih godina prošlog veka, kada su njene kreacije kupovale bogate naslednice, plemkinje, supruge maharadža i holivudske zvezde. Bila je i vešta poslovna žena. Shvatala je važnost prezentacije i prva je priređivala revije koje je režirala poput pozorišnih predstava, pa su, na primer, na promociji kolekcije “Cirkus” 1938. godine nastupili i akrobati.

Madeleine Vionnet

Pored Coco Chanel, Vionnet je zaslužna za udaljavanje od ukočene, formalizovane odeće i približavanje ležernijoj i mekšoj. Govorila je da “kada se žena nasmeši, njena haljina mora da se nasmeje uz nju”. Oslobađajući žene steznika, podmetača, učvršćivanja i svega što iskrivljuje prirodne obline ženskog tela, postala je poznata po odeći koja je naglašavala prirodni ženski oblik. Pod uticajem modernih plesova Isidore Duncan, Vionnet je kreirala modele koji su pokazivali ženski prirodni oblik Poput Isidore Duncan, Vionnet je bila inspirisana drevnom grčkom umetnošću, u kojoj odeća slobodno lebdi oko tela, a ne iskrivljava ili preoblikuje njegov prirodni oblik.

Comments