Ako niste ispratili dodelu Oskara, onda ste se sigurno zapitali šta se to desilo kad ste videli gomilu mimova i snimaka sa nemilim događajem između Willa Smitha i Chrisa Rocka. Naime, incident je nastao zato što je Chris Rock pravio šale na račun Willove žene – Jade Pinkett Smith, pa ga je Smith ošamario.

Ne zna se da li je Chris bio svestan koliko je bilo pogrešno da napravi tu šalu, zato što je Jada javno govorila o svom gubitku kose i alopeciji. O tome je pričala u talk showu koji vodi Red Table Talk, kao i na svom Instagram nalogu. Dakle, neznanje baš i ne može da bude izgovor, što ne znači da opravdavamo postupak Willa Smitha.

No, poenta čitavog ovog teksta jeste alopecija, bolest koja utiče na fizički izgled žene, pa tako i psihički. Kosa čini veliki deo identiteta žene. Good hair day može da ulepša čitav dan. Tu su razni preparati za održavanje kose, farbanje, eksperimentisanje, posećivanje frizera. Da, svakoj ženi je njena kosa nešto vrlo važno. Lično nemam volje ni do prodavnice da odem kada mi je kosa masna i ružna. A još veći je pogodak za psihu kada žena mora da se suoči sa gubitkom kose.

Taj gubitak može prekriti, nadogradnjom ili perikama, ili ga može sasvim otkriti, tako što će se kao Jada Pinkett Smith, ošišati na ćelavo. Ne mogu govoriti iz svog iskustva, pošto nemam alopeciju, ali znam koliko bi mi psihički bilo teško da moram da se oprostim od svoje kose.

Comments