Iako često nismo svesni toga, hrana koju konzumiramo ima veliki uticaj na naš organizam, a samim tim znatno utiče i na naš ciklus i simptome sa kojima se suočavamo tokom njegovog trajanja. Tokom tih dana verovatno imate izraženu želju za slatkišima ili hamburgerom iz vašeg omiljenog fast fooda, ali ono što je potrebno vašem telu, kako bi ovi dani protekli bez bolova i jakih simptoma, jesu hranjive namirnice koje sadrže veoma malo soli i dodatih šećera. Ukoliko se već neko vreme suočavate sa bolnim simptomima, razmislite koje namirnice najčešće konzumirate u tom periodu i utvrdićete da li je razlog možda baš vaša nepravilna ishrana. Ovaj problem je ipak moguće znatno ublažiti  u budućnosti, kombinovanjem redovne fizičke aktivnosti sa ishranom obogaćenom ovim namirnicama.

Govedina

S obzirom na to da vaše telo gubi veliku količinu krvi, potrebno je da se pobrinete da unosite dovoljno gvožđa kako biste nadomestili ovaj gubitak. Gvožđe prenosi kiseonik kroz organizam, a njegov nedostatak može dovesti do osećaja iscrpljenosti i preteranog umora. Najbolji način da povećate nivo gvožđa u krvi je da se fokusirate na unošenje namirnica životinjskog porekla kao što je govedina. Ukoliko ste vegeterijanac ili vegan, svoju ishranu možete obogatiti brokolijem, orašastim plodovima i sušenim voćem.

 Namirnice kojima ćete ublažiti simptome bolnog ciklusa

Mleko

Magnezijum je vitamin koji je ključan u regulaciji rada mišića i nervnog sistema, a takođe ima znatnu ulogu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi. Tokom ciklusa veoma je bitno da vaši mišići budu relaksirani, kako bi bolovi bili što slabiji, što je moguće postići svakodnevnim unošenjem magnezijuma kroz mleko i jogurt.

Losos

Nije neobično da vam se raspoloženje promeni i više desetina puta tokom ovih dana u mesecu, a unošenjem omega 3 kiselina koje imaju pozitivne efekte na vaše mentalno zdravlje i hormone, ovaj problem možete uspešno regulisati. Istraživanja su pokazala da češće konzumiranje namirnica koje su bogate ovim kiselinama, kao što su losos i ostali morski plodovi, pozitivno utiče na vaše raspoloženje i smanjuje verovatnoću od pojave depresivnih epizoda u budućnosti.

 Namirnice kojima ćete ublažiti simptome bolnog ciklusa

Jaja

Vitamin B12 daje vašem telu dodatnu količinu energije kako dane tokom ciklusa ne biste provodili iscrpljeni ispred TV-a, isuviše umorni za bilo koju drugu aktivnost. Jaja su namirnica koja je izuzetno bogata ovim vitaminom, a i ukoliko niste njihov veliki ljubitelj, potrudite se da ih konzumirate makar u danima koji prethode ciklusu kako bi izbegli parališući umor.

Comments