Kao da su žene rođene sa ugrađenim kompasom čija igla pokazuje da li se krećemo u pravcu zacrtanog cilja – ozbiljne veze, koja ima ozbiljne tendencije da preraste u brak i porodicu. Kao da nama ne pada na pamet ništa osim ozbiljne i stabilne veze, kao da su venčanica, trudnoća i deca ono o čemu maštamo pre svega i iznad svega. Kao da su nam dečiji rođendani i porodična slavlja zajedno sa menijem ugrađeni poput duševnog čipa. Kao da se sve razumemo u kućne poslove, bračne odnose i vaspitanje dece.

Uopšte se i ne zapitamo da li smo i koliko sposobne i umešne u ovim stvarima, dok se ne nađemo do guše u zimnici, pelenama i kreditima.

Ali ne možemo ni da mislimo o tome dok ne dođe na red.

A prvo, na red dolazi naše shvatanje ozbiljne veze.

Kad smo vrlo mlade, ozbiljna veza je ona u kojoj smo provele neko vreme, izgubile nevinost, predale se svojim osećanjima i njegovim zahtevima. Ozbiljne veze umeju da se smenjuju dok mi polako raspoznajemo kuda nas vode naše težnje, otkrivamo postojanje onog kompasa i učimo da ga čitamo.

Uvek spremne Naravno da želim ozbiljnu vezu  Naravno da želim ozbiljnu vezu

A kad nam se izbistri da je ozbiljna veza ona koja verovatno vodi u brak i kad zateknemo sebe kako trošimo treću banku i primetimo kako već svi oko nas očekuju da ta veza konačno preraste zabavljanje i naročito kad sve češće čujemo kako nam postavljaju ono čuveno pitanje “a je l’ planirate da se venčate?”, odjednom se pojavi potreba da ozbiljno razmislimo o ozbiljnoj vezi.

Možda smo sasvim zadovoljne svojom vezom. A možda smo i pored toga potpuno svesne da uopšte ne želimo da se udamo i rađamo decu. Bar ne još. Ili možda ne sa tim muškarcem.

Neke devojke imaju sreće, pa je njihova priroda sasvim usklađena sa ugrađenim čipom ozbiljnih tendencija. One nikada ne pokušavaju da ignorišu onaj kompas i nikad ne dolaze u situaciju da osete kako ih ispunjava zadovoljstvom to što igla kompasa podrhtava na smeru suprotnom od ozbiljnog.

Ali ako niste od tih devojaka, nemojte paničiti. Ne treba da vas plaši što je vaš kompas poludeo, ili ste ga izgubile. Možda vaša priroda traži neki bolji orijentir. Bolji za vas, adekvatniji.

Znaćete po tome što ćete se uplašiti od ozbiljne veze. Moraćete sebi da priznate da uopšte ne možete da zamislite da provedete život sa tim čovekom. Ili generalno, uopšte ne želite da obučete venčanicu i da postanete nečija supruga. Možda je za vas dovoljno ozbiljno to što uopšte imate vezu. A možda maštate o uzbudljivijoj vezi. O nekome ko će vas uzdrmati, uznemiriti, naterati da preispitate sve koncepte veze i ozbiljnosti.

Od srca vam želim da to doživite. Da pronađete sopstvene orijentire i sopstvenu ozbiljnost. Da saznate o sebi sve što je moguće saznati. I da shvatite koja vrsta veze je za vas najozbiljnija. I da je ostvarite. Onako kako vama odgovara.

I da se ne osećate loše kad vam dušebrižnici postavljaju glupa pitanja.

Aleksina Đorđević

Comments