On će uspeti da devalvira sve što ti je najvrednije. Nasrnuće na tvoje samopoštovanje i integritet i biće okrutan, dok ti pokušavaš da shvatiš gde je mesto svemu tome u ljubavi (onoj koju sama osećaš) i dok pokušavaš da ga shvatiš i da mu oprostiš.

Ako pokušaš da zahtevaš od njega da uvaži tvoja osećanja, da ti pruži dodatnu pažnju i nežnost, jer si posebno preosetljiva, naići ćeš na zid nedostatka svake empatije, na tvrdo i surovo odbijanje, jer on ne razume tvoje potrebe, one ga uopšte i ne zanimaju. Obuzet je onim što treba njemu. A treba mu (pored svega ostalog što ne možeš da mu pružiš) još tvoje energije, tvoje krvi, tvog očajanja.

Narcistički emotivni zlostavljač istinski uživa u tvojoj povređenosti i skrhanosti. Baš mu je dobro kad ti nije dobro. U stvari, to je uslov da bi se on pokazao kao divan partner, da bi bio nežan, topao, prisutan i zainteresovan skoro kao na početku. Kad te povredi, a ti ga ne oteraš do đavola (gde mu je mesto) nego mu opraštaš jer ga voliš, on je uz tebe. Tu je da se hrani tvojim suzama, da upija tvoju krv i energiju kao sunđer-ljudožder.

Znaćeš po tome koliko si iscrpljena. Osetićeš pre ili kasnije. Svanuće ti. Kad počneš da se zauzimaš za sebe, kad prestaneš stalno da se osećaš povređeno i postaneš ljuta i zahtevna, tu nema više hrane za njega. Vreme mu je da potraži novu žrtvu. Verovatno će te ostaviti pre nego što sama shvatiš da je došao kraj.

mike wilson 406534 Narcisoidni emotivni zlostavljač   kako da ga prepoznaš i spaseš se?
Comments