Biti žena u svetu biznisa definitivno nije jednostavna stvar. Biti žena uopšte, možemo reći, nije jednostavno. Ipak, žene su danas (kao i uvek) jake, snalažljive, borbene i uče da se zauzmu za sebe, naročito u poslovnom svetu, u kojem nažalost i dalje važi pravilo da su plaćene manje, za isto uloženo vreme u posao. Uz to, kao žene, naučene smo da brinemo, da ustupamo, da pravimo kompromise i da nikome “ne stanemo na žulj” – jer mi smo te koje su emotivnije i nežnije i te od kojih se maje očekuje, a često više zahteva. Zato, ukoliko ste mučite sa time kako da se postavite u poslu, kako da postavite svoje granice a ipak ne delujete defanzivno, kako da se zauzmete za sebe i steknete poštovanje koje vam je značajno za buduće uspehe, evo nekoliko korisnih predloga u nastavku teksta.

Redefinišite sebičnost u svom rečniku

Sebičnost u današnjem svetu veoma često ima negativnu konotaciju. Onaj koji je sebičan – ne misli na druge. Ipak, to ne mora biti istina o sebičnosti, jer osoba koja misli o sebi i svoje potrebe stavlja na prvo mesto, ne mora isključiti i potrebe drugih. Jednostavno, stvar je u kreiranju prioriteta. Sebičnost u poslovnom smislu može biti veoma korisna, jer ćete svoje ciljeve postaviti visoko i raditi na tome da dođete do njih. Naravno, to ne znači da se nikada nećete naći kolegi u nevolji ili da nećete biti deo tima, već – znači da ćete svoje radne obaveze staviti na prvo mesto, a takođe i da ćete u svom životu sami odrediti balans između posla i slobodnog vremena. Pretvorite sebičnosti u brigu o sebi.

Kako da postavite ispravne granice

Postavljanje granica u životu i poslu je veoma značajan korak. Naravno, postavljanje granica se treba obaviti ispravno, ali uglavnom svako od nas oseća gde su nam granice prirodno postavljanje i oseća kada su one probijene – jer probijanje izaziva nervozu, nezadovoljstvo i stres. U poslovnom smisli, važno je da budete predusretljivi i pokažete elan i dobru volju, ali važno je i da držite do sebe i jasno postavite liniju preko koje neko ne bi trebalo da prelazi niko, niti vaši poslovni partneri, niti bliski ljudi u privatnom životu. I naravno, to ne znači da ste postavili borbeni zid. Postavljena granica može biti propustljiva, ali važno je da postoji i da su oni koji u određenim trenucima pokušavaju da je pređu – svesni da je prelaze i da ste im to dopustili, a ne da je to samo njihovo pravo.

Comments