WE LOVE: #musthave patike koje ćeš viđati svuda tokom narednih meseci

Uvod u leto u Beogradu: Šta ne smeš da propustiš tokom juna

Jednostavni trikovi da ubrzaš metabolizam i pripremiš telo za leto

Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Kako da prevaziđeš strahove i ostvariš svoj najveći cilj

3 najneprijatnije situacije + kako da se izvučeš

O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

Beauty Talks: Kako da ti koža bude glatka duže vreme?

U fokusu: Ovaj uređaj za uklanjanje dlačica koriste sve influenserke – i oduševljene su rezultatima!

Sara Jo ti otkriva kako da pronađeš odgovarajuću nijansu crvenog karmina!

1/2

Tražeći sreću tamo negde, čak i kad smo na pravom putu samoostvarenja, često gubimo fokus i poentu. Čim postanemo rasejani i izmestimo se iz sadašnjeg trenutka, propuštamo šansu da se osećamo srećno i ispunjeno. Naučna istraživanja pokazala su da su mnogo srećniji i zadovoljniji sobom oni koji su sposobni da se usredsrede na ono što rade, da celim bićem borave i učestvuju u sada i ovde, odnosno, da smo najispunjeniji u trenucima kad nam to uspeva.

Međutim, ti trenuci su uglavnom retki i većina ljudi je u mislima negde drugde, baveći se rutinski i bez pune pažnje onim što radi. Kad nam misli odlutaju, znači da nam je dosadno, da se osećamo zarobljeno i želimo da budemo negde drugde. Očekujemo da nas zaokupe zanimljive situacije, intenzivna osećanja – očekujemo da nas događaji uvuku u sadašnji trenutak i potpuno nas zaokupe i na taj način odbacujemo odgovornost za svoju sreću. Ako nismo zadovoljni i ispunjeni, to je zato što nam se ne dešavaju lepe i dobre stvari, a ne zato što ne unosimo lepu i dobru energiju, usredsređujući svoju pažnju i učestvujući u onome što se dešava sada i ovde. Tako stvaramo mehanizam sabotaže sopstvene sreće, nesvesni koliko štete sebi nanosimo.

Istraživanja su utvrdila da depresivne osobe imaju problem sa koncentracijom i pažnjom – njihov um je stalno uključen i preopterećen razmišljanjem i najveći deo vremena provode nesvesni onoga što se dešava u trenutku, isključeni i odsečeni od realnosti. Kad radimo nešto čemu smo potpuno posvećeni i to bez obzira kakva je aktivnost u pitanju, kada smo sabrani, usredsređeni, prisutni i delotvorni, mi smo u stanju ravnoteže i osećamo se pozitivno, radosno i ispunjeno. I umesto da čekamo da nas događaji i situacije uvuku i uključe naše prisustvo, to treba da radimo sami, svesno i namerno.

Dakle, preterano razmišljanje, analiziranje, briga, pa čak i prijatna maštanja koja nas udaljavaju od stvarnosti, onemogućavaju nam da iskusimo osećanje ispunjenosti i sreće, koje nam donosi boravak u sadašnjem trenutku.

Obično mislimo da sreća zavisi od toga da li se bavimo nečim što za nas ima smisla i vredi, od izbora prave aktivnosti – ali čak i najbanalnija stvar koju obavljamo sa punim prisustvom i pažnjom, ispunjava nas zadovoljstvom.

Editors choice